Μηταράκης στην ΚΣ του ΝΑΤΟ: Καλούμε την Τουρκία να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις

Μηταράκης στην ΚΣ του ΝΑΤΟ: Καλούμε την Τουρκία να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της ειδικής Οοάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετρά 73 χρόνια ζωής και σε αυτά μπορεί κανείς να εντοπίσει τις επιτυχίες στη διατήρηση της ασφάλειας των κρατών μελών αλλά και του ίδιου του κόσμου.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι βασικές προτεραιότητες όσον αφορά στην διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης ήταν η μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα αλλά και η μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.  

Ο κ. Μηταράκης έκανε στην συνέχεια αναφορά στις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης τα οποία επιχειρούν να περάσουν ανθρώπους από την Τουρκία ή τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

«Η διευκόλυνση μετάβασης ανθρώπων σε μία χώρα με στόχο την αποσταθεροποίησή της είναι κάτι που προφανώς δεν είναι αποδεκτό», είπε συμπληρώνοντας πως η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

«Παρέχουμε άμεση πρόσβαση και προσωρινή προστασία σε όλους τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Άνθρωποι που έρχονται απευθείας στις χώρες μας, από εμπόλεμη ζώνη», είπε. 

«Εκεί όπου η μετανάστευση μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εργαλείο, τότε η παράνομη μετανάστευση γίνεται ζήτημα ασφάλειας, μια μορφή υβριδικής απειλής. Η Σύμβαση της Γενεύης, το βασικό μέσο του διεθνούς δικαίου για το άσυλο, είναι θεμελιώδης στα νομικά μας συστήματα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Και κατέληξε: «Έχουμε κάνει δημόσια έκκληση στις τουρκικές αρχές για την αποτροπή περαιτέρω παράνομων αναχωρήσεων από τις ακτές της. Θα περίμενε κανείς από δύο χώρες του ΝΑΤΟ, όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, να μπορούν να συμφωνήσουν για να αποτρέψουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια»

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή