Θεσμικό «ξέφωτο» στην πόλωση αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

Θεσμικό «ξέφωτο» στην πόλωση αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

Θα επιμείνει στη δικαστική διαλεύκανση, επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από τις αντιπολιτευτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ βάζουν στο μικροσκόπιο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι αυτό που προκύπτει από εκεί είναι ότι στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα αναπτύσσονται δυναμικές που μπορεί να μην είναι εμφανείς με την πρώτη ανάγνωση, αλλά αποτυπώνονται με εμφατικό τρόπο στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Επειδή ιδιαίτερα εδώ, στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν με βάση την τσέπη, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε και να δούμε, “διαβάζοντας” το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, ότι μετράνε και άλλα πράγματα. Οι αξίες, η δημοκρατία, τα δικαιώματα εξακολουθούν να έχουν σημασία για την κατεύθυνση της ψήφου», αναφέρει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Η επισήμανση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στη δεδομένη συγκυρία, με τις νέες αποκαλύψεις στο μέτωπο των παρακολουθήσεων, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο της πολιτικής εκείνης δύναμης, που έχοντας εισάγει στον δημόσιο βίο μεταρρυθμίσεις όπως η «Διαύγεια», το ΑΣΕΠ, η λειτουργία ανεξάρτητων Αρχών, μπορεί και τώρα να μιλήσει για υπεράσπιση αξιών και δικαιωμάτων καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Υπό αυτή την έννοια, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι δικαιώνεται η επιλογή που έγινε από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, το θέμα να κινηθεί θεσμικά, με προσφυγή στις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη και όχι με όρους εντυπωσιασμού και λαϊκισμού, με φωνές και κραυγές «όπως αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν δηκτικά. Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η αρχική προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, θεωρώντας ότι ήταν ένα ελεγχόμενο πλαίσιο αποκαλύψεων, γυρίζει μπούμερανγκ «τώρα που οι παρακολουθήσεις χτυπούν την πόρτα των δικών της στελεχών». «Τώρα παραδέχονται ότι υπάρχει ζήτημα υποκλοπών, ενώ για τρεις μήνες έκαναν ότι το αγνοούν και επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα σε επίπεδο έρευνας, ούτε για την ΕΥΠ ούτε για τις εταιρείες που διακινούν το λογισμικό παρακολούθησης».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν να ανοίξουν όλες οι συμβάσεις που έχουν γίνει από τις δύο εταιρείες για διάθεση του επίμαχου λογισμικού.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν παραβλέπουν τον κίνδυνο σε συνθήκες ακραίας πόλωσης οι ψηφοφόροι να συσπειρωθούν γύρω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η υπόθεση των υποκλοπών, γύρω από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώσει σκηνικό πόλωσης, μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις και, ταυτόχρονα, να ευνοήσει τον ψύχραιμο και ουσιαστικό λόγο έναντι μιας αντιπαραγωγικής τοξικότητας. Ετσι, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές, στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται και διακινούν το λογισμικό, την Intellexa και την Krikel. Οπως λένε, η επίκληση της κυβέρνησης ότι η Αρχή Διαφάνειας έλεγξε τις εταιρείες και δεν προέκυψε κάτι, είναι εντελώς προσχηματική. «Το ότι δεν προέκυψε κάτι σε σχέση με σύμβαση με δημόσια υπηρεσία δεν είναι το ζητούμενο. Εάν, δηλαδή, το συγκεκριμένο λογισμικό το έχει προμηθευτεί κάποιος ιδιώτης, ο οποίος το χρησιμοποιεί ενδεχομένως κατόπιν αιτημάτων που δέχεται από πολιτικούς παράγοντες;». Στη βάση αυτή από το ΠΑΣΟΚ ζητούν και θα συνεχίσουν να ζητούν να ανοίξουν όλες οι συμβάσεις που έχουν γίνει από τις δύο εταιρείες για διάθεση του επίμαχου λογισμικού. «Οχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δούμε, επιτέλους, ποιοι είχαν πρόσβαση και ποιοι χρησιμοποίησαν αυτό το λογισμικό», αναφέρει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Χωρίς να αναφέρεται ευθέως, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να εκτιμούν ότι μια πλήρης διερεύνηση στις εταιρείες θα δώσει στοιχεία που θα προκαλέσουν έκπληξη.

Πάντως, στη λογική προβολής μιας συνολικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για πολλές ψηφίδες που σταδιακά αθροίζονται και δίνουν μια εικόνα αρνητική για την κυβέρνηση. «Ηδη από την περίοδο του κορωνοϊού υπάρχει ζήτημα απευθείας αναθέσεων, είναι το θέμα της διάθεσης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ήρθε στη συνέχεια η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά η υπόθεση Πάτση, στη συνέχεια η δημοσιοποίηση της λίστας παρακολουθήσεων και η αντιπαράθεση με επιχειρηματίες. Ολα αυτά συνδυαστικά διαμορφώνουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για την κυβερνητική θητεία».

Σε αυτό το περιβάλλον και ακριβώς στη λογική να αποφευχθεί η παγίδα μιας μονοθεματικής αντιπαράθεσης που ευνοεί την πόλωση, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι διαμορφώνεται ευνοϊκό πλαίσιο για να αναδειχθεί ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα. Εάν τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίσουν να συγκρούονται στον άξονα των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, το ΠΑΣΟΚ χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία του θέματος, θα εξακολουθήσει θεσμικά να ζητάει επί της ουσίας διερεύνηση. Παράλληλα, θα αξιοποιήσει τον πολιτικό χώρο που αφήνει μια μονοθεματική αντιπαράθεση για να αναδείξει τη δική του πολιτική πρόταση. Οπως πρόσφατα έγινε με την παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία, στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν με ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε πεδίο ενδιαφέροντος, επιδιώκοντας να προσελκύσουν την προσοχή ενός κοινού που αναζητεί ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ενέργεια, προγράμματα για τη στέγη, αντιμετώπιση της ακρίβειας και πάταξη της αισχροκέρδειας, κοινωνικό κράτος, εργασιακά είναι μερικές από τις ενότητες στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στη λογική της προγραμματικής αντιπολίτευσης με πλήρεις, ρεαλιστικές προτάσεις και όχι στείρας άρνησης και αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή