Θεοδωρικάκος για δηλώσεις Σοϊλού: Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της

Θεοδωρικάκος για δηλώσεις Σοϊλού: Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της

«Η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της» απαντά ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον Σουλεϊμάν Σοϊλού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος νωρίτερα ισχυρίστηκε πως αν δεν είχε συλληφθεί η φερόμενη ως δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη θα διέφευγε στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

Απαντήσεις στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας για όσα υποστήριξε σχετικά με την Ελλάδα έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη, είναι απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη» είπε αρχικώς ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και συμπλήρωσε: «Η χώρα έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο».

Οι δηλώσεις Σοϊλού

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ΗΠΑ, ενώ έθεσε στο κάδρο και την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως οι δράστες της επίθεσης θα «είχαν ήδη διαφύγει» προς τη χώρα μας».

«Λάβαμε το μήνυμα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας και στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, ούτε έχουμε εξαπατήσει κανέναν. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Με μια επιτυχημένη επιχείρηση συλλάβαμε τους τρομοκράτες. Αν δεν τους είχαμε συλλάβει, σήμερα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα».

Συνελήφθη η φερόμενη ως δράστις της βομβιστικής επίθεσης

Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη της φερόμενης ως βασικής υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, πως εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας.

«Έλαβε εντολή από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, στο Κομπάνι της Συρίας, στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 16:20. Ομολόγησε ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επιχείρηση και έφυγε από το σημείο. Οι έρευνες συνεχίζονται» σημειώνεται σχετικά.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι εξέτασε υλικό από 1.200 κάμερες ασφαλείας και διαπιστώθηκε πως η γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα διέφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε με ταξί στην περιοχή Εσενλέρ. Το όνομά της φέρεται να είναι Αhlam Albashir.

Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστρια να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται συνολικά σε 46 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα η εκρηκτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ΤΝΤ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει από χθες τη βεβαιότητά του ότι πίσω από τη φονική έκρηξη βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή