Οι εισηγήσεις για κάλπες δεν σταματούν

Οι εισηγήσεις για κάλπες δεν σταματούν

Από τον... Νοέμβριο του ’19 ο Μητσοτάκης δέχεται προτροπές για πρόωρες εκλογές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιεστικά επανέρχονται τα σενάρια για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στον κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχουν υποστηρικτές της επιλογής αυτής, στελέχη που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τη δυναμική που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί, παρά την πίεση που δέχεται εξαιτίας της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Βεβαίως, ήταν η υπόθεση αυτή που «έκαψε» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που είχαν φουντώσει μέσα στο καλοκαίρι όταν πολλοί προεξοφλούσαν ως βέβαιες πρόωρες εκλογές περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αρχίζει σχεδόν από την επομένη κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Δεν είναι έκπληξη ότι η συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το επόμενο διάστημα και όχι στο τέλος της τετραετίας, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Οι πρόωρες εκλογές εμφανίζονται ως πιθανότητα και όταν η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση αλλά και όταν είναι σε συνθήκες υπεροχής. Στην πρώτη περίπτωση, οι υποστηρικτές μιας τέτοιας επιλογής προκρίνουν ως επιχείρημα τον περιορισμό της φθοράς που μια κρίση μπορεί να επιφέρει. Στη δεύτερη, η επιχειρηματολογία υπέρ της προσφυγής στις κάλπες συνδέεται με την αξιοποίηση της δυναμικής για σίγουρη επικράτηση και πρόκληση της μεγαλύτερης δυνατής φθοράς στους αντιπάλους.

Ορισμένοι εντός της Ν.Δ. εκτιμούν πως η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει την οδό της εκλογικής αναμέτρησης προκειμένου να αξιοποιήσει τη δυναμική που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονταν να υποστηρίζουν την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στο 2020 με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει σύντομα την εκλογική δυναμική και την κυριαρχία της, ώστε να εξουδετερώσει τη «βόμβα» της απλής αναλογικής πριν αρχίσει να υφίσταται τη φθορά της διακυβέρνησης και πριν προλάβει να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών έφερναν στο προσκήνιο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά μία εκδοχή, για να ενισχυθεί η συσπείρωση και να υποχωρήσουν οι γκρίνιες, η εσωστρέφεια και η αμφισβήτηση που προκάλεσε η εκλογική ήττα.

Η εμφάνιση του κορωνοϊού στις αρχές του 2020 και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, έβαλαν φρένο στα όποια σενάρια κινούνταν στα τέλη του 2019. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης καραντίνας και η κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας έφεραν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τη θετική εικόνα της κυβέρνησης και να πάει σε εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού του 2020. Και πάλι το επιχείρημα για την ανάγκη να φύγει από την εικόνα η απλή αναλογική ήταν κεντρικό για τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής. Μαζί, βεβαίως, με το επιχείρημα ότι ήταν άδηλο το μέλλον της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, οπότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να αξιοποιήσει την ευνοϊκή γι’ αυτήν χρονική συγκυρία. Ούτε εκείνες οι εισηγήσεις εισακούστηκαν.

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές επέστρεψε στα τέλη του 2021, όταν τα καλά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας θεωρήθηκε από πολλούς ότι διαμόρφωναν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές την άνοιξη του 2022, με τον χρόνο τους να τοποθετείται τον Μάιο. Ωστόσο, ούτε εκείνες οι συζητήσεις και εισηγήσεις είχαν αποτέλεσμα. Τέλος, πέρυσι λίγο πριν από το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, που και πάλι διαψεύστηκαν στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή