Η «δεξαμενή» του 14% για Μαξίμου

Η «δεξαμενή» του 14% για Μαξίμου

Θετικό για την κυβέρνηση το 47%, ενώ το 33% δηλώνει ότι θα την ψηφίσει

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκείς είναι οι μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο να σκιαγραφηθεί το κοινωνικό αποτύπωμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και να καταγραφεί ευρύτερα η δυναμική της κυβέρνησης σε επιμέρους κατηγορίες. Τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι τα εξής:

Πρώτον, τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν «πειραχθεί». Η «ικανοποίηση από την κυβέρνηση» παραμένει σε ένα υψηλό ποσοστό –ελαφρώς πεσμένο– που κυμαίνεται στο 47%, ενώ η «ικανοποίηση από την αντιπολίτευση» είναι 20 μονάδες πίσω, στο 27%. Οσον αφορά τη δημοτικότητα των δύο βασικών πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης είναι στο 47%, ποσοστό ταυτόσημο με της κυβέρνησής του, και ο κ. Τσίπρας στο 32%, ξεπερνώντας κατά πέντε μονάδες το κόμμα του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι καθαρό: Γιατί η Ν.Δ. επιδεικνύει αντοχές παρά την υπόθεση των υποκλοπών; Μία ερμηνεία είναι πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο ευρύ κοινό και στη ζωή του –τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνεται μια μεγάλη μερίδα πολιτών– και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει αποφασιστικά τη μεγάλη εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι τον Ιανουάριο, την περίοδο του μεγάλου χιονιά και της ανεπαρκούς κρατικής αντιμετώπισης, η φθορά της κυβέρνησης ήταν μεγαλύτερη –φθάνοντας τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες– σε σχέση με την τωρινή υπόθεση των υποκλοπών. Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην πρόθεση ψήφου, στην οποία η Ν.Δ. κινείται πέριξ του 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός από πέρυσι πέριξ του 25%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τροχιά του 12%.

Δυνατό χαρτί για τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ν.Δ., τα εθνικά θέματα και η διαχείριση κρίσεων, ενώ η διαφορά με τον Αλ. Τσίπρα μειώνεται στα θέματα οικονομίας και δικαιωμάτων.

Τα δύο προβλήματα

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει μια «δεξαμενή» περίπου 14 μονάδων να απευθυνθεί έως τις εκλογές ώστε να επιτύχει την αυτοδυναμία. Πρόκειται για το ποσοστό αυτό που βλέπει θετικά την κυβέρνηση (47%), αλλά δεν δηλώνει πως θα την ψηφίσει. Οσον αφορά την προέλευσή του, πρόκειται για πολίτες που κινούνται στις παρυφές του κεντρώου χώρου και στο παρελθόν έχουν ψηφίσει και ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Στα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει ως «δυνατά χαρτιά» τα εθνικά θέματα –εξ ου και αναφέρεται πολύ συχνά σε αυτά–, καθώς στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες περισσότερο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας» η διαφορά είναι χαώδης, με 58% να απαντά «Μητσοτάκης» και μόλις 22% «Τσίπρας». Μεγάλη είναι η διαφορά και στην ερώτηση «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις», με τον πρωθυπουργό να προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 51% έναντι 27%, αλλά και στην ερώτηση για την εγκληματικότητα, όπου η διαφορά είναι 21 μονάδες: 46% με 25%.

Η ψαλίδα κλείνει σε θέματα οικονομίας, όπου η διαφορά είναι 10 μονάδες, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 43% και τον κ. Τσίπρα 33%. Δύο βασικά προβλήματα για την κυβέρνηση που άπτονται της επικαιρότητας αφορούν τη διαφθορά και τα ζητήματα ελευθερίας και δικαιωμάτων, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας είναι πολύ μικρό. Στην πρώτη περίπτωση είναι στις 6 μονάδες (38%-32%), ενώ ακόμη μικρότερη είναι στα ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν μόλις τρεις μονάδες διαφορά (41% έναντι 38%). Ολα τα παραπάνω με τη Ν.Δ. να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση για μη προεκλογική περίοδο, που αγγίζει το 70%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή