Η σφήνα Ερντογάν με Αίγυπτο και οι κινήσεις της Αθήνας

Η σφήνα Ερντογάν με Αίγυπτο και οι κινήσεις της Αθήνας

Την περίπλοκη και πολυεπίπεδη πραγματικότητα των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει το διπλωματικό πόκερ γύρω από την Αίγυπτο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περίπλοκη και πολυεπίπεδη πραγματικότητα των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει το διπλωματικό πόκερ γύρω από την Αίγυπτο και τις εξελίξεις που συνδέονται με τον κομβικό ρόλο της μεγαλύτερης αραβικής χώρας. Το τετ α τετ του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το βλέμμα του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στο περιθώριο της τελετής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Ντόχα, μπορεί να ήταν σύντομο, ωστόσο πολύ ουσιαστικότερο απ’ ό,τι δείχνει το φωτογραφικό στιγμιότυπο που δημοσιοποιήθηκε. «Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς που οι δύο χώρες και οι δύο λαοί μοιράζονται.

Οπως συμφωνήθηκε, η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη της ανάπτυξης διμερών σχέσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη λιτή, αλλά περιεκτική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.Το τετ α τετ Σίσι – Ερντογάν αποτελεί σαφή ένδειξη της προσήλωσης που φαίνεται να υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, παρά την πρόσφατη διακοπή των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο.

Αν και στην Αίγυπτο εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις έναντι της Αγκυρας για τον ρόλο που διαδραματίζει στη Λιβύη, είναι απολύτως σαφές πως αναζητούνται πεδία συνεργασίας. Το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε με τη μεσολάβηση του εμίρη του Κατάρ είναι, επίσης, ενδεικτικό του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει ο ηγέτης της μοναρχίας του Κόλπου στο πλευρό του προέδρου της Τουρκίας – μάλιστα για υποθέσεις που θεωρητικά δεν συνδέονται με τις πολλαπλές οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα σε Αγκυρα και Ντόχα.

Τα σιτηρά

«Αγκάθι» στις σχέσεις Αγκυρας και Καΐρου η Λιβύη – Σήμερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του θα υπογράψουν συμφωνία για τους χώρους δικαιοδοσίας έρευνας και διάσωσης (SAR).

Η «Κ» έχει εγκαίρως (από τον Σεπτέμβριο) ειδοποιήσει ότι –παρά τα σκαμπανεβάσματα– οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης ανάμεσα στο Κάιρο και την Αγκυρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή, η οποία έχει ενισχύσει έτι περαιτέρω την επιρροή της Αγκυρας στο Κάιρο, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί τον βασικό διαμεσολαβητή για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές σιτηρών που προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 80%, ως εκ τούτου η ομαλή υλοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας είναι υψίστης σημασίας για τους κατοίκους της μεγάλης αραβικής χώρας, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα σε ένα κράτος όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξακολουθούν να διαθέτουν λαϊκό έρεισμα.

Στην Αθήνα ανησυχούν μεν, συνεχίζουν δε την αυτόνομη προσπάθεια παγίωσης και ενίσχυσης των ήδη στενών διμερών σχέσεων με το Κάιρο. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι θα υπογράψουν τη συμφωνία των δύο χωρών για τους χώρους δικαιοδοσίας έρευνας και διάσωσης (SAR). Προκειμένου να δοθεί έμφαση στη δέσμευση των δύο χωρών, στην τελετή υπογραφής θα είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου Νίκος Δένδιας και Σάμεχ ελ Σούκρι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη από το Σάββατο διεξάγεται και η διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου «Μέδουσα 12» στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ιχάμπ Νασρ συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

«Οι Ε.Δ., εγγυητής των συνόρων»

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της ασφάλειας των συνόρων μας», ανέφερε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η πατρίδα μας υποδέχεται, φέτος, τη γιορτή των ενστόλων της ισχυρότερη παρά ποτέ. Με αναβαθμισμένη την αμυντική της ασπίδα, απλωμένο παντού το διπλωματικό δίκτυο των συμμαχιών της. Και την οικονομία της σε ανάπτυξη, να στηρίζει το εισόδημα των πολιτών απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, σε μία ακόμη κρίση από την οποία θα βγούμε νικητές», δήλωσε για τη χθεσινή ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οφείλουμε συνεχώς να υπογραμμίζουμε την ανάγκη η πολιτεία να στέκεται δίπλα στα στελέχη των Ε.Δ. και να μεριμνά για την ποιότητα της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή