Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση θα συζητήσει αλλαγές

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση θα συζητήσει αλλαγές

Με επίκεντρο τον ορισμό της «εθνικής ασφάλειας», στο ν/σ για τις παρακολουθήσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της οκταήμερης διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του νομοθετήματος για τις αλλαγές στην ΕΥΠ ανοίγει πλέον και τυπικά τον δρόμο για την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή προς συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα των αμέσως επόμενων 24ώρων για την κατάθεση αυτή και την άμεση εισαγωγή του σε συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ψηφιστεί από την εθνική αντιπροσωπεία τις προσεχείς δύο εβδομάδες και πάντως πριν από τη διαδικασία για τον κρατικό προϋπολογισμό, που «ανοίγει» στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου.

Θεωρητικά, στο διάστημα από χθες έως την κατάθεση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα μελετήσει τα συνολικά 140 σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης (με σημαντικότερα εξ αυτών εκείνα που έκαναν η ΑΔΑΕ, καθώς και μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) και ενδεχομένως όσες προτάσεις διατύπωσε προχθές για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προβεί σε αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου.

Ανοικτός και ο τρόπος καταστροφής των αρχείων της ΕΥΠ – Αντιθέτως, δεν θα γίνουν δεκτές τυχόν προτάσεις μείωσης της τριετίας για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην κυβέρνηση είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για αλλαγές πάνω σε δύο βασικά θέματα:

Το πρώτο αφορά την καταστροφή αρχείων. Εχει διατυπωθεί δημοσίως η άποψη πως η καταστροφή εγγράφων μπορεί να αυστηροποιηθεί και να γίνεται έπειτα από μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία, κατά την οποία προηγουμένως θα έχει συνταχθεί κάποιο πρακτικό.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο έχει υπάρξει συζήτηση είναι τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» και τι πρέπει να εντάσσεται σε αυτόν τον ορισμό. Εδώ υπάρχουν δύο σχολές, η μία πιο σύγχρονη και η άλλη, παραδοσιακή. Η δεύτερη επιμένει στη συντηρητική προσέγγιση της εθνικής ασφάλειας, που έχει να κάνει με ζητήματα συνόρων, ξένων πρακτόρων, Ενόπλων Δυνάμεων κ.τ.λ.

Η διαφορετική προσέγγιση εντάσσει στα ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» και σύγχρονες μεθόδους, όπως ο υβριδικός πόλεμος, η παραβίαση μέσω παράνομων λογισμικών και γενικά θέματα κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα δύο αυτά κρίσιμα θέματα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, ώστε το τελικό νομοσχέδιο να έχει –εάν είναι δυνατόν– ευρεία αποδοχή.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά πιθανές αλλαγές στον χρόνο ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, η οποία σήμερα προβλέπεται να είναι μετά τα τρία έτη και η αντιπολίτευση ζητάει να μπορεί να γίνει άμεσα. Ο αντίλογος στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι πως δεν μπορεί κάποιος πράκτορας που δρα εντός της χώρας για λογαριασμό ξένων δυνάμεων να έχει άμεση ενημέρωση για τον λόγο παρακολούθησης, καθώς απομειώνεται ο ίδιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή