Δένδιας: «Κλιμακούμενη κρίση που υπερβαίνει πλέον την τριετία»

Δένδιας: «Κλιμακούμενη κρίση που υπερβαίνει πλέον την τριετία»

Το νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέδειξε ο Ν. Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κων. Καραμανλής με τον Τούρκο πρωθυπουργό μετά την εισβολή στην Κύπρο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίχως προηγούμενο, ως προς τη διάρκειά της, κλιμακούμενη κρίση που προκαλεί η Αγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στην απουσία διαλόγου σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε χθες ο κ. Ν. Δένδιας σε παρέμβασή του στη Σχολή Εθνικής Αμυνας.

«Η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα, και αυτό είναι η διάρκεια», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Θυμίζω στους μεγαλύτερους ότι το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, εκείνο το φθινόπωρο. Και η Ελλάδα άρχισε να συνομιλεί με την Τουρκία. Το ίδιο είχε συμβεί και σε όλες τις περιόδους κρίσεων με την Τουρκία. Οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχούς, συνήθως λιγότερο. Ομως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά. Εχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο».

Στο μεταξύ, η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 12» Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου», ολοκληρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας αύριο, συμπληρώνοντας επτά ημέρες εκτέλεσης πολλών διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων. Οσον αφορά τη σημασία της εν λόγω άσκησης, η οποία πραγματοποιείται ετησίως από το 2015, υπογραμμίζουν αφενός ότι σε αυτή προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και για πρώτη φορά με φρεγάτα η Σαουδική Αραβία, και αφετέρου ότι παραβρέθηκαν ως παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν μεταξύ άλλων με δύο φρεγάτες, τέσσερα μαχητικά F-16, ελικόπτερα, υποβρύχιο, μία ομάδα υποβρύχιων καταστροφών, πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές. Οι αιγυπτιακές μεταξύ άλλων με 18 αεροσκάφη, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, δύο κορβέτες, ειδικές δυνάμεις, αλεξιπτωτιστές, οι κυπριακές εκτός των άλλων με μία ομάδα υποβρύχιων καταστροφών, οι σαουδαραβικές και με πεζοναύτες, ενώ οι ΗΠΑ με μια ομάδα πεζοναυτών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, η οποία «απέδειξε για ακόμα μια φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων», ενώ παράλληλα αναφερόμενος στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών τόνισε «τη σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή