Ενημέρωση Ευρωβουλής για το μεταναστευτικό

Ενημέρωση Ευρωβουλής για το μεταναστευτικό

Ενόψει του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων – Παρέμβαση από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενόψει του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, αύριο, όπου οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, και ο Μίκουλας Μπεκ, υπουργός Eυρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας εκ μέρους της προεδρίας του Συμβουλίου, παρευρέθηκαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) στο Στρασβούργο για να υπογραμμίσουν την ανάγκη για ουσιαστικά βήματα προς μία μεταρρύθμιση του συμφώνου για τη μετανάστευση, λαμβάνοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε αποστείλει χθες επιστολή στους δύο επιτρόπους, ζητώντας τον συντονισμό πρωτοβουλίας μετεγκαταστάσεων, μετά την ολοκλήρωση επιχείρησης διάσωσης 400 μεταναστών και αιτούντων άσυλο ανοικτά της Κρήτης. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα πρέπει να επωμίζονται δυσανάλογα προς τις δυνατότητές τους βάρη και κάλεσε για δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ε.Κ., ο κ. Σχοινάς προέτρεψε για την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων λύσεων με τη μορφή ενός κοινού ευρωπαϊκού συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, που θα ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι η κατάσταση στις μεταναστευτικές οδούς συχνά επιδεινώνεται εξαιτίας της μετανάστευσης πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εξηγώντας ότι η Ε.Ε. εργάζεται για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων με τα κράτη αυτά. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην κεντρική Μεσόγειο, που αφορούσε την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τη βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και την καλύτερη εφαρμογή του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης.

Ο κ. Μπεκ υπογράμμισε ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και ηθική επιταγή, αναφέροντας ότι οι εργασίες στο Συμβούλιο σχετικά με το νέο σύμφωνο συνεχίζονται, με σκοπό την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από το τέλος του νομοθετικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή