Σύγκρουση κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης, επαναδιαπραγμάτευση

Σύγκρουση κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης, επαναδιαπραγμάτευση

Το θέμα που άνοιξε την εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας με την επαναδιαπραγμάτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να έχει συνέχεια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα που άνοιξε την εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας με την επαναδιαπραγμάτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να έχει συνέχεια. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός απάντησε για δεύτερη φορά με αφορμή την εκταμίευση της 2ης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ. «Νομίζω ότι είναι μια κίνηση η οποία βάζει και μια ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πέλλα μιλώντας στους αγρότες είχε δείξει τις προθέσεις του, καθώς ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού αναμένεται να εντείνει το πρέσινγκ στο πεδίο της οικονομίας. «Δική μας πολιτική βούληση και μια από τις πρώτες επιλογές μετά την εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ανεύθυνα λόγια» χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός – Τον Τζεντιλόνι επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιον τρόπο επιχειρηματολογούν στην αξιωματική αντιπολίτευση; Στην ερώτηση που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στον Πάολο Τζεντιλόνι, και ανέβασε στα social media, αν υπάρχει προσέγγιση από κράτη-μέλη για την ανάγκη τροποποίησης των εθνικών τους σχεδίων, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε: «Εχουν γίνει κάποιες κρούσεις, ναι. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι δύσκολη για να απομονώσουμε τα προγράμματα που θα συζητηθούν. Η πρόκληση είναι να εφαρμόσουμε τα σχέδια χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί η μηχανή. Θα έδινε αρνητικό και λάθος μήνυμα». Την κόντρα συνέχισε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του ΣΚΑΪ. «Η θέση αυτή δεν δηλώνει μόνο άγνοια, είναι και φοβερά επικίνδυνη. Διότι συνεπάγεται απώλεια πολλών πόρων και τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική βάσει της οποίας υλοποιείται στη χώρα, με ένα σχεδιασμό που βρισκόμαστε μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξεκινήσει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα έχουν διεθνές αντίκτυπο. Εχει ήδη βάλει στο τραπέζι το έλλειμμα αλληλεγγύης από τις Βρυξέλλες στο ενεργειακό με την επιβολή πλαφόν σε παράλογα επίπεδα, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οσον αφορά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως θα εξαντλήσει την τετραετία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ξεκάθαρα πως δεν υιοθετεί τη λογική του «ώριμου φρούτου». Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times, κάνει λόγο για οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα και αναφέρεται στην ανάγκη να εκλεγεί μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή