Σήμα για νέα μέτρα στήριξης – «Κουμπαράς» ύψους 1 δισ. ευρώ

Σήμα για νέα μέτρα στήριξης – «Κουμπαράς» ύψους 1 δισ. ευρώ

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης εντός ’23, εάν χρειαστεί, από τον πρωθυπουργό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο την οικονομία συ-νεδρίασε χθες το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έξτρα οικονομική ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ από την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες» όσον αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα” και στον λαϊκισμό». Πρόκειται για 1 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αλλά με δεδομένο ότι οι ενισχύσεις έως το τέλος του έτους έχουν ήδη προαναγγελθεί, αυτό το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, που θα βρισκόμαστε στον πυρήνα του χειμώνα. Εάν, δε, οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις αρχές Απριλίου ή και τον Μάιο, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε τυχόν μέτρα στήριξης θα έχουν και πολιτικό αντίκτυπο στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη

Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα” και στον λαϊκισμό».

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει και μια συμβολική σημασία, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή του πρώτου λογαριασμού εσόδων – εξόδων του επαναστατημένου έθνους για το 1823. «Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ο φετινός προϋπολογισμός «υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια και πάνω από όλα τη δέσμευσή μας ότι αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κράτος». Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης με επίκεντρο την ανάπτυξη υπογράμμισε πως προβλέπεται «πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως και τριπλάσια το 2023», ενώ έκανε λόγο για «ρεκόρ σε επενδύσεις και εξαγωγές», με τον αριθμό πλέον των εργαζομένων να έχει ξεπεράσει τα 4,1 εκατομμύρια.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θα ρίξει το κέντρο βάρους στην οικονομία, που, όπως λέει ο παλιός άγραφος νόμος, είναι πάντα αυτή που κρίνει τις εκλογές. Στο Μαξίμου περιμένουν άμεσα άλλωστε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι «κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία», όπως είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως «δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους». Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά και στο «καλάθι του νοικοκυριού», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε μια κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς». Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως το μέτρο αυτό δεν αποτελεί λύση στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης θεωρείται «πως έχουν ανακουφίσει τους πιο αδύναμους» και «έχουν ανασχεθεί οι τιμές στα βασικά αγαθά». Το απόγευμα ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή