Ακολουθούν τα ίχνη του χρήματος οι εισαγγελείς

Ακολουθούν τα ίχνη του χρήματος οι εισαγγελείς

Στην εξέταση ουσιωδών μαρτύρων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών έχουν εισέλθει πλέον οι εισαγγελικές έρευνες, που διενεργούνται σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα αναζητούνται οικονομικά στοιχεία για τη δράση δύο εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξέταση ουσιωδών μαρτύρων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών έχουν εισέλθει πλέον οι εισαγγελικές έρευνες, που διενεργούνται σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα αναζητούνται οικονομικά στοιχεία για τη δράση δύο εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που έχουν το βαρύ πακέτο των ερευνών, έχουν προχωρήσει ήδη σε εξέταση ανθρώπων μέσα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την προσεχή εβδομάδα θα συνεχίσουν με καταθέσεις και αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που θα κληθούν σε κατάθεση είχαν αποσπαστεί –όπως ανέφεραν δημοσιεύματα αλλά και ουσιώδης μάρτυρας που εξετάστηκε ήδη– σε υπηρεσία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να συνδράμουν στην υλοποίηση των παρακολουθήσεων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί προσώρας, κυρίως από υπαλλήλους της ΕΥΠ, δεν φαίνεται να προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για την παρακολούθηση ορισμένων προσώπων ταυτόχρονα με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ και παράλληλα με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ομως, σε ό,τι αφορά το εν λόγω λογισμικό, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται σε παρακολουθήσεις, οι εισαγγελικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κομβικές κινήσεις για την αποκάλυψη οικονομικών δοσοληψιών της εταιρείας Ιntellexa, καθώς και της εταιρείας Krikel, η οποία είχε συμβάσεις με την ΕΥΠ που ήδη ερευνώνται.

Προς την κατεύθυνση των ερευνών για σχέσεις, επαφές και οικονομικές δραστηριότητες φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με τη δράση των δύο αυτών εταιρειών, στις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν φθάσει στοιχεία που θεωρούνται πολύ αξιόλογα και διερευνώνται περαιτέρω.

Αφορούν τη δράση προσώπου που ταυτίζεται με τη μία από τις δύο εταιρείες και φαίνεται πως είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν πολυσχιδή δράση εντός κι εκτός Ελλάδας. Ηδη αναζητούνται στοιχεία που ενδέχεται να αξιοποιηθούν δικαστικά από Αρχές γειτονικής χώρας, ενώ οι εισαγγελείς παράλληλα έχουν ζητήσει και τις απόρρητες τοποθετήσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των καταγγελιών περί παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στο πλαίσιο σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Η απάντηση

Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών που συνδέονται με το Predator – Εχουν κληθεί στελέχη της ΕΥΠ και αστυνομικοί που είχαν αποσπαστεί στην υπηρεσία.

Και ενώ οι εισαγγελικές έρευνες για τη σοβαρή υπόθεση των παρακολουθήσεων, που έχει δημιουργήσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι επικρίσεις για ολιγωρίες της εισαγγελικής αρχής προκάλεσαν αντίδραση σε υψηλό θεσμικό επίπεδο, καθώς ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος τοποθετήθηκε δημόσια.

Με αφορμή επικριτικό σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο κ. Ντογιάκος απάντησε με ανακοίνωση, δηλώνοντας πως «οι εισαγγελικές αρχές δεν κλώθουν», ενώ πρόσθεσε πως η έρευνα «διενεργείται προς κάθε κατεύθυνση και σε βάθος με απόλυτη μυστικότητα και υπό τα εχέγγυα της αμεροληψίας». Δεν παρέλειψε μάλιστα ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής να χαρακτηρίσει παρόμοιες τοποθετήσεις «άδικες και άστοχες» για να συμπληρώσει ότι «ενσπείρουν αμφιβολίες και ανησυχία στους πολίτες».

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται να έχουν σχηματίσει βεβαιότητα για αποκάλυψη και στοιχειοθέτηση παράνομων παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, αναζητούν ευρήματα για την εξαιρετικά κρίσιμη από κάθε άποψη (πολιτική και όχι μόνον) πτυχή της υπόθεσης, για να στηριχθούν, αν καταστεί δυνατόν, καταγγελίες για παρακολούθηση κάποιων προσώπων, τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό Predator.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις πολιτών που έχουν υπηκοότητα άλλης χώρας, όπως για παράδειγμα του Ισραήλ, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ορισμένα πρόσωπα, οι μαρτυρίες των οποίων θα ήταν –κατ’ αυτούς– χρήσιμες, ωστόσο είναι άγνωστο αν τελικά οι μάρτυρες αυτοί θα θελήσουν να προσέλθουν. Ακόμη κάποια ονόματα αλλοδαπών μαρτύρων που δόθηκαν στους εισαγγελείς από δημοσιογράφο – μάρτυρα εξετάζονται, προκειμένου να διακριβωθεί ότι αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα και δεν είναι ψευδώνυμα η ονοματεπώνυμα που μπορεί να σχετίζονται με πλαστές ταυτότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να «τρέξουν» τις έρευνες στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις καταθέσεις και τα στοιχεία που διαθέτουν, ενώ άτυπα είναι αποδέκτες πληροφοριών για ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, σε ήχο και βίντεο, τα οποία όμως αν πράγματι υπάρχουν εκτιμάται πως είναι δύσκολο να εμφανιστούν, προ του κινδύνου ποινικής εμπλοκής.

Ετσι, εκτιμήσεις σοβαρών δικαστικών πηγών κάνουν λόγο για στοιχεία που το πιθανότερο να προκύψουν από μαρτυρίες –καταθέσεις δηλαδή– οι οποίες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Βεβαίως οι μαρτυρικές καταθέσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν και με άλλα στοιχεία (έγγραφα, συμβάσεις, κίνηση λογαριασμών κ.λπ.) προκειμένου να είναι πιο θεμελιωμένες και αξιόπιστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή