Ο Ανδρουλάκης επιστρατεύει τη «γενιά της κρίσης»

Ο Ανδρουλάκης επιστρατεύει τη «γενιά της κρίσης»

Ολοκληρώνεται η επιλογή σαραντάρηδων τεχνοκρατών που θα αποτελέσουν τη «βιτρίνα» του ΠΑΣΟΚ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα νεότερων σε ηλικία στελεχών διαμορφώνει τη «μετόπη» της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ολοκληρώνεται το πλάνο αλλαγών με τις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει το στίγμα του μηνύματος που επιδιώκει να εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο. Οι τελευταίες ψηφίδες τοποθετούνται αυτές τις μέρες, με τις τελευταίες ανακοινώσεις για τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος. Στην πορεία ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα σημαντική για το επόμενο διάστημα, ο Παναγιώτης Δουδωνής ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό και οι Αναστασία Χατζηδάκη και Νίκος Δασκαλάκης τον οργανωτικό τομέα. Κομβικό στοιχείο στην επιλογή των προσώπων που θα χειριστούν τη συγκρότηση και την υποστήριξη του κόμματος προς τις εκλογές και, ταυτόχρονα, θα είναι η προμετωπίδα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες, είναι ότι πρόκειται για στελέχη νεότερης γενιάς, αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί ως «οι 40άρηδες» του Νίκου Ανδρουλάκη. Σχολιάζοντας το ηλικιακό στοιχείο και τη σαφή επιλογή ανανέωσης σε οργανωτικό και στελεχιακό δυναμικό, ο κ. Δουδωνής υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπηθούν οι γενιές που επλήγησαν από την κρίση, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις που είχε η πολυετής δοκιμασία που πέρασε η χώρα σε σπουδές, εργασιακή προοπτική, σε brain drain, σε ετεροαπασχόληση, που έχουν βιώσει το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Και, ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που επιλέγονται έχουν καταφέρει να διαγράψουν αξιόλογη πορεία, έχουν καταφέρει να σταθούν και να κερδίσουν στοιχήματα μέσα σε πολλές αντιξοότητες και η εμπειρία που φέρουν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη μέσα από τη διάθεσή τους για συμβολή στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού υποδείγματος.

Από την οπτική της ηγεσίας του κόμματος, οι επιλογές γίνονται με βασικό κριτήριο να ενισχυθεί ένα κύμα «επαναπατρισμού» στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. «Ανθρωποι που είτε δεν ήταν –πολιτικά– εδώ ή είχαν αποξενωθεί ή θεώρησαν ότι το ΠΑΣΟΚ τους πλήγωσε και στράφηκαν σε άλλες επιλογές. Αυτή η επιστροφή που πιστεύουμε ότι έχει ξεκινήσει, επιδιώκουμε να συνεχισθεί και να ενισχυθεί ώστε να επανακάμψουμε ως ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα», προσθέτει ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Ενα κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την πορεία, δεδομένης της συγκυρίας και της αβεβαιότητας της ενεργειακής κρίσης, είναι ο γραμματέας του τομέα ενέργειας, Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στο Μετσόβιο. Το πεδίο ειδίκευσής του αφορά την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, με τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο. Ουσιαστικά, την παραγωγή ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής και τον σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και τις δυνατότητες των πολιτών να συμβάλουν στην υλοποίησή τους. Στον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής θεωρείται κομβικός ο ρόλος του οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, που αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου έχοντας μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες. Κατέχει, επίσης, τη θέση του διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Σκοπός είναι να επαναπατρισθούν άνθρωποι που έχουν αποξενωθεί από το κόμμα.

Οι θέσεις-κλειδιά

Το στοιχείο της ανανέωσης και την προώθηση σε νευραλγικές θέσεις ανθρώπων νεότερης ηλικίας, που έχουν και κοινή πορεία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναδεικνύεται και από τις επιλογές που έγιναν σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, γνωρίζεται με τον κ. Ανδρουλάκη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Ξάνθη. Πέραν της φιλικής σχέσης και της κοινής πολιτικής διαδρομής, το πολύ καλό βιογραφικό του, όσον αφορά τις σπουδές και η εργασιακή πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, αξιολογήθηκαν ως θετικά στοιχεία ώστε να τον προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος για τη θέση του γραμματέα. Στέλεχος της νέας γενιάς με πορεία στο κόμμα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τη Φώφη Γεννηματά διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και στη δική του επιλογή αντικατοπτρίζεται η επιδίωξη του Νίκου Ανδρουλάκη να βγάλει μπροστά τα νεότερης ηλικίας στελέχη, τους ανθρώπους με τους οποίους θεωρεί ότι έχει κοινά σημεία αναφοράς και συχνά κοινή πορεία. Ο Δημήτρης Μάντζος θεωρείται, παράλληλα, ένα στέλεχος με καλές σχέσεις σε όλες τις εσωκομματικές τάσεις. Στο εσωτερικό του κόμματος, τα χαρακτηριστικά που η νέα ηγεσία θέλει να προσδώσει αντικατοπτρίζονται στην επιλογή της Τασούλας Χατζηδάκη για τη θέση της γραμματέως οργανωτικού. Με σπουδές στη Λογιστική, είναι από τα νέα στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από το κόμμα, θεωρείται μαχητική, δυναμική και εκσυγχρονίστρια. Είναι γνωστή στο κομματικό τοπίο με αναγνωρισμένη πορεία και αυτό ήταν ένα κομβικό στοιχείο για την επιλογή της, αναφέρουν πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στο δύσκολο έργο της οργανωτικής ανασυγκρότησης ενεργοποιήθηκε, ως αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού, ο Νίκος Δασκαλάκης με πτυχίο Πολιτικών Μηχανικών και πορεία στο φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος της ΠΑΣΠ.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής προσδιορίζει ως βασικό στόχο και κεντρική επιδίωξη της νέας ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος το «να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας», να ανασυγκροτηθεί πειστικά τόσο οργανωτικά όσο και ως πολιτική πρόταση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποτελεί ελκυστική θεσμική και σοβαρή επιλογή για τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή