Θεωρείο: Ο Καραμανλής θα είναι παρών

Θεωρείο: Ο Καραμανλής θα είναι παρών

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα ημέρες από τώρα θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Η εκδήλωση συγκεντρώνει ήδη το πολιτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός κόμματος, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως από τότε που ξέσπασε η υπόθεση των υποκλοπών, τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιοι θα δώσουν το «παρών». Ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα συγκαταλέγεται στους παρόντες. 

Ειδική αναφορά στον Μανιάτη

Απαρατήρητη πέρασε η προσωπική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γιάννη Μανιάτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην Πάτρα. Απαντώντας σε ερώτηση για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Μητσοτάκης εκθείασε το έργο του Γιάννη Μανιάτη: «Η προηγούμενη κυβέρνηση με τον Γιάννη Μανιάτη είχε κάνει σοβαρή δουλειά, αλλά έμεινε στα χαρτιά», είπε. Η αναφορά μεταφράζεται ως πρόθεση αξιοποίησης του Μανιάτη σε μια επόμενη κυβέρνηση ώστε «η σοβαρή δουλειά» να μη μείνει αυτήν τη φορά στα χαρτιά.

Το δώρο με Μάτι και κότερο

Να ξέρετε πως στο Μαξίμου σχεδόν… πανηγύριζαν με την επιστροφή στην επικαιρότητα δύο θεμάτων που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ: της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και των διακοπών σε θαλαμηγό του Αλέξη Τσίπρα. Η σύνδεση των δύο θεμάτων με το ζήτημα του λογισμικού Predator έγινε δεκτή με… σαμπάνιες από την κυβέρνηση, καθώς από το πουθενά επανήλθαν στην επικαιρότητα τα δύο αυτά γεγονότα που δεν αποτελούν και… asset –για να θυμηθώ μια παλιά φράση– του Αλέξη Τσίπρα.

Κυκλώνουν την 2α Απριλίου

Οι προβλέψεις για τις επόμενες εκλογές είναι διαρκείς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει το πότε ακριβώς θα γίνουν, δίνοντας ένα γενικό πλαίσιο «προς το τέλος της τετραετίας». Tο πολιτικό αισθητήριο πολλών πέριξ του πρωθυπουργού τούς οδηγεί να κυκλώσουν την 2α Απριλίου, καθώς τότε ο χειμώνας θα έχει μείνει πίσω, ενώ το «κενό» του Πάσχα μεταξύ των δύο εκλογών θεωρείται ιδανικό για χαμηλούς τόνους.

Κινητικότητα στα δεξιά

Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα όλων των ερευνών που διεξάγονται τελευταία είναι πως καταγράφεται μια κινητικότητα στα δεξιά της Ν.Δ. Πλην Βελόπουλου, που είναι με τα τωρινά δεδομένα σίγουρο ότι θα είναι στην επόμενη Βουλή, οι έρευνες «πιάνουν» πλέον καθαρά και το κόμμα Κασιδιάρη λίγο κάτω από το 3%, ενώ εσχάτως εμφανίζεται και το κόμμα Μπογδάνου. Εμπειρος δημοσκόπος είπε στη στήλη πως αυτά τα δείγματα δεν είναι τυχαία και είναι βέβαιο ότι ο χώρος στα δεξιά και άκρα δεξιά της Ν.Δ. έχει κινητικότητα.

Σενάρια δημαρχίας

Πολλοί είναι αυτοί που τελευταία συμβουλεύουν την Ελενα Ράπτη να σκεφτεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για παλαιούς πολιτικούς φίλους της που θεωρούν πως η βουλευτής είναι ιδανική για τον δημαρχιακό θώκο. Αντίστοιχες προτροπές όμως υπάρχουν και προς την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, που, όπως σας έλεγα τις προάλλες, πολύ δύσκολα θα είναι ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν βέβαια και εισηγήσεις προς το Μαξίμου να σκεφτεί την ένταξή της στο κυβερνών κόμμα.

«Επιστροφή» Σκέρτσου

Καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά του Μεγάρου Μαξίμου λένε πως το τελευταίο διάστημα επανήλθαν σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές του Σκέρτσου. Τον λόγο δεν τον ξέρω, αλλά ίσως να έχει παίξει ρόλο και ο μεγάλος φόρτος εργασίας του Γιώργου Γεραπετρίτη, που με μπασκετικούς όρους «έχει σκάσει», καθώς παίζει 40 λεπτά σερί χωρίς αλλαγή.

Πρόβλημα

Μένω στις έρευνες, καθώς στη Ν.Δ. πρέπει να χτυπήσουν πολλά καμπανάκια για τη σχέση με τη νεολαία. Και λέω στη Ν.Δ. και όχι μόνο στο Μαξίμου καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ν.Δ. ως κόμμα γύρω στο 2030 δεν θα βρίσκει ούτε την ψήφο της. Και πάω στο προκείμενο: Οι ηλικίες 17-34 σε ποσοστό 64% θεωρούν σημαντικό το θέμα των υποκλοπών, ιεραρχώντας πολύ ψηλά ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτό που έρχεται δεν είναι καθόλου φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ. και το κόμμα «μαδάει».

«Βλέπει» εκλογές

Μου είπαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού στις αρχές του νέου έτους. Η αίσθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πως το θέμα των υποκλοπών θα έχει συνέχεια και η «βαλίτσα» δεν πάει μακριά.

«Σημιτική» προσθήκη

Οπως έμαθα, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέα καθηγητική υποψηφιότητα στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Νεκτάριο, καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διοικητή του ΙΚΑ στην περίοδο 1999-2004. Από τη θητεία του στην κυβέρνηση Σημίτη, νομίζω πως δεν χρειάζεται συστάσεις για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Εκπληξη με Δουδωνή

Στην κυβέρνηση έχουν εκπλαγεί με τον Παναγιώτη Δουδωνή, νέο επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ. Οπως λένε, πριν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ ο νεαρός συνταγματολόγος έδειχνε πολύ κοντά στην κυβέρνηση και μάλιστα συχνά πυκνά επέκρινε τα… άλλα κόμματα.

Η αντίρρηση Μηταράκη

Ο πρωθυπουργός από την Πάτρα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που έφερε από την Αίγυπτο ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τους εργάτες γης, χαρακτηρίζοντάς την ως την πρώτη συμφωνία που πρέπει να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες. Ο Νότης Μηταράκης προσπάθησε να επαναφέρει την… τάξη με ένα tweet λέγοντας πως η συμφωνία που υπεγράφη «χθες με την Αίγυπτο» ήταν «η δεύτερη διακρατική συμφωνία για εποχικούς εργάτες γης». Είναι η δεύτερη καθώς φαντάζομαι πως ο Νότης εννοεί ως πρώτη αυτή που υπέγραψε ο ίδιος με το Μπαγκλαντές και όπως φαίνεται ο Μητσοτάκης δεν την έχει λάβει πολύ υπόψη του.

Επιστροφή στη… Ν.Δ.

Οπως έχει φανεί από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής έως και την περιοδεία στην Πάτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντάξει στον λόγο του έντονα κομματικά στοιχεία, που δεν είχε το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζω πως στην Πολιτική Επιτροπή είχε πει τη φράση «εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε», ενώ στην Πάτρα εξέπληξε ακόμη περισσότερο με αναφορά στη ΔΑΠ, που όπως είπε «δεν φοβήθηκε τις μεγάλες αλλαγές στο πανεπιστήμιο». Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί υπέρβαση για τον πρωθυπουργό, καθώς έχει δείξει πως δεν τρέφει και μεγάλη αγάπη στις κομματικές νεολαίες. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή