ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με αφορμή τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα μεταβούν στην Αθήνα αύριο Παρασκευή και το Σάββατο (2-3 Δεκεμβρίου) τουλάχιστον 19 ηγέτες κρατών και αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, για μια ιδιωτική συζήτηση με το βλέμμα ήδη στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2024.
Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρευρεθεί ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να δώσουν το «παρών» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα – υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Μεταξύ των αρχηγών κρατών που θα παρευρεθούν αναμένεται να είναι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνες, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, η Λιθουανή πρωθυπουργός Ινγκριντα Σιμονιτέ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ, ενώ για τη συνάντηση θα μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα διεκδικήσει την πολωνική πρωθυπουργία το 2023 ως πρόεδρος του κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα.
Με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωκοινοβούλιο στον ορίζοντα, αλλά και μια σειρά από εθνικές εκλογές σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, οι ηγέτες του ΕΛΚ πρόκειται να αναζητήσουν μια κοινή προσέγγιση σε διάφορα σημαντικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας, αλλά και να συμφωνήσουν ως προς το προφίλ που πρέπει να διατηρήσει η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν θα είναι η οικονομική διακυβέρνηση, η ασφάλεια και η άμυνα –ιδιαίτερα υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία– και άλλα θέματα σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ως προς το προφίλ της Κεντροδεξιάς, πιθανό είναι να συζητηθεί εκ νέου η πάγια πλέον θέση του ΕΛΚ απέναντι σε περιπτώσεις απόκλισης μελών του από τις αξίες της παράταξης – συζήτηση η οποία πυροδοτήθηκε εκ νέου στα μέσα ενημέρωσης λόγω της συνεργασίας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια με την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Η στάση του ΕΛΚ παραμένει σταθερή στον σεβασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην εύρεση κοινών τόπων συνεργασίας για τη διασφάλιση του σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά θέτει ως τρία βασικά κριτήρια τη διατήρηση φίλιας στάσης προς την Ε.Ε., τη στήριξη προς την Ουκρανία και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Καθώς το ευρωπαϊκό σκηνικό αναμένεται απρόβλεπτο λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, θεωρείται σημαντικό να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του ΕΛΚ, ώστε να διαμορφωθεί μια ατζέντα που θα διασφαλίσει την εκλογική επιτυχία και δεν θα κοστίσει θέσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν πιέσεις τις οποίες διαχειρίζονται διαφορετικά.