Συνεργασία ελληνισμού και εβραϊκής κοινότητας

Συνεργασία ελληνισμού και εβραϊκής κοινότητας

Ο νέος επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς, επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμβάθυνση της σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ, που στην πορεία της τελευταίας δωδεκαετίας αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά, συμπληρώνεται –ουσιαστικά ακολουθεί– με την οραματική συνεργασία που έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες η ελληνική με την εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής.

Ο συμβολισμός της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ για τις δυτικές δημοκρατίες είναι αυτονόητος, ενώ η γεωγραφία καθιστά την Ελλάδα και το Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο, έναν φυσικό άξονα συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυσεξήγητο το γεγονός πώς η σύσφιγξη των σχέσεων καθυστέρησε τόσο πολύ.

Η αναθέρμανση και ταχεία προσέγγιση που ξεκίνησε από τον Γιώργο Παπανδρέου –με αφετηρία τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2010 (ακολούθησαν εκατέρωθεν επισκέψεις τον Ιούλιο στην Ιερουσαλήμ και τον Αύγουστο στην Αθήνα)– συνεχίστηκε από όλους τους Ελληνες πρωθυπουργούς διαφορετικών ιδεολογιών και παρατάξεων: Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια διακομματική εθνική επιλογή, η οποία διασφαλίζει τη συνέχισή της σε βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής δημάρχων κατά του αντισημιτισμού, που πραγματοποιείται (χθες και σήμερα) στην Αθήνα, αντανακλά την ελληνική ευαισθησία και στάση και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό το περιβάλλον θερμής σχέσης ανάμεσα στους δύο λαούς και στενής συνεργασίας του ελληνισμού με την εβραϊκή κοινότητα, ο νέος επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς, επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα λίγο μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Η συμμετοχή του στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η «Κ» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το μέλλον της σχέσης της Ελλάδας με τη διασπορά, έχει ξεχωριστή αξία. Αλλωστε, ο ελληνισμός μπορεί να αντλήσει πολλά διδάγματα από την εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία του Ισραήλ με την εβραϊκή κοινότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ντόιτς ξεκινά τη θητεία του με τους καλύτερους οιωνούς. Η στάση κατανόησης που είχε επιδείξει σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος κατά τη δωδεκαετή παρουσία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην εμβάθυνση μιας ήδη πολύ ισχυρής σχέσης.

Ταυτόχρονα, ο θετικός ρόλος Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του Ισραήλ στην Ε.Ε. και οι ισχυροί δεσμοί και των τριών δημοκρατιών με τις ΗΠΑ καθιστούν τη μεταξύ τους συνεργασία παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια εύφλεκτη περιοχή.

Το έδαφος είναι πρόσφορο σε επίπεδο τόσο πολιτικών ηγεσιών όσο και λαών. Για λόγους ιστορικούς, συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς, η σχέση Ελλήνων και Εβραίων, σε επίπεδο κρατών αλλά και διασποράς, εξελίσσεται σε ένα πολλά υποσχόμενο success story.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή