Πολιτικά δύσκολη η Βόρεια Ελλάδα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά δύσκολη η Βόρεια Ελλάδα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζουν η δυναμική Βελόπουλου και το κόστος θέρμανσης, ενώ στην Κουμουνδούρου «κοστίζει» ακόμη η συμφωνία των Πρεσπών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι τυχαίο πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει μέχρι στιγμής μεγάλο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, το κάθε κόμμα για διαφορετικούς λόγους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα «ρετιρέ» της χώρας και ειδικότερα η Μακεδονία έχουν εκτιμηθεί από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας πως χρήζουν ειδικής εκλογικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Αριθμός καθόλου αμελητέος, που μπορεί σαφώς να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολιτικά δύσκολη η Βόρεια Ελλάδα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-1

Ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι πολύ πιο βαρύς, απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου οι κάτοικοι δύσβατων περιοχών να μη γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση. Από τα μέσα Οκτωβρίου σε αρκετά σημεία η θέρμανση είναι απαραίτητη. Και στη Ν.Δ. καταλαβαίνουν πως απαιτείται στενή παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων και επιπλέον στήριξη για την κάλυψη των αναγκών απομακρυσμένων περιοχών (Κάτω Νευροκόπι, Φλώρινα, Καστοριά, Αριδαία, ορεινά Ροδόπης, ορεινά Εβρου, κ.λπ.), που πάρα πολλές ημέρες θα είναι καλυμμένες με χιόνι.

Εξίσου δύσκολο είναι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία. Η συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στο κόμμα και κατά πολλούς ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην τελευταία εκλογική ήττα. Υπάρχει ακόμη ένα πιστό κοινό στη Βόρεια Ελλάδα που δεν συγχωρεί τις υπογραφές που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ψαράδες των Πρεσπών με τον Ζόραν Ζάεφ τον Ιούνιο του 2018.

Με αυτό το δεδομένο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για το βόρειο κομμάτι της χώρας. Εχει ήδη επισκεφθεί τις Σέρρες, την Πέλλα, σήμερα θα βρεθεί στο Κιλκίς και από εβδομάδα θα περιοδεύσει στη Φλώρινα και την Καστοριά. Ο στόχος είναι διττός: να αναδείξει τα οφέλη της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονες και παράλληλα να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του κόμματος για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Οι αριθμοί μαρτυρούν την ενίσχυση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πριν από τρία χρόνια σε Πιερία, Β΄ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθία, Δράμα και Καβάλα έχασε από 6 έως 9 μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή