Κυπριακό – Τζούλι Φίσερ: «Ελπίζω να συνεισφέρω στην αίσθηση του επείγοντος»

Κυπριακό – Τζούλι Φίσερ: «Ελπίζω να συνεισφέρω στην αίσθηση του επείγοντος»

Στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε η Αμερικανίδα υποψήφια πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αίσθηση του επείγοντος, όπως την προσδιόρισε, δήλωσε ότι ελπίζει να συνεισφέρει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού η Αμερικανίδα υποψήφια πρέσβειρα, Τζούλι Φίσερ, κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Δεν υποτιμώ πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο. Νομίζω όμως ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν μπορούμε να επικεντρωθούμε και εάν μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειές μας σε αυτούς που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και σε αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια συνολική συμφωνία. Αυτό που ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτή τη διαδικασία είναι η αίσθηση του επείγοντος. Βασικό στοιχείο αυτών των συνομιλιών είναι ότι διεξάγονται υπό την κυπριακή καθοδήγηση και τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πρωτίστως θα αναζητήσω αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος», υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η κ. Φίσερ, η οποία επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι είναι απαράδεκτο το status quo στο νησί.

Στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε η Αμερικανίδα υποψήφια πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εμφανίστηκε επικριτικός για την επίδραση της Αγκυρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού: «Εκτιμώ ότι η αίσθηση του επείγοντος είναι σημαντική επειδή η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ. Εάν επιτρεπόταν σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους να αποφασίσουν μεταξύ τους, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Αγκυρα βάζει το χέρι της στη ζυγαριά και δεν επιτρέπει στους Τουρκοκυπρίους να βρουν τον δικό τους δρόμο», ανέφερε.

Η κ. Φίσερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Μενέντεζ, εξέφρασε τη στήριξή της στο σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και δήλωσε ότι θα κάνει όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κ. Μενέντεζ εμφανίστηκε απογοητευμένος για την πάγια τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο, όπως είπε, «σε περιπτώσεις όπως η Κύπρος και η Αρμενία ζητεί και από τα δύο μέρη να κάνουν κάτι, όταν είναι ξεκάθαρο ότι ένας είναι ο επιτιθέμενος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή