Σήμα Μητσοτάκη προς τράπεζες

Σήμα Μητσοτάκη προς τράπεζες

Τις κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους στηρίζοντας τους ευάλωτους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σαφή ενόχλησή του για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός κατά το καθιερωμένο τετ α τετ που είχε χθες το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». Μια τέτοια κίνηση, όπως είπε, θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να προσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια, προσθέτοντας πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και αντιστοίχως να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα πιέζει διαρκώς τις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει φανεί από τις συνεχείς επαφές του υπουργού κ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις που καλείται να αναλάβει το τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βεβαίως, πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στο Λονδίνο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους τραπεζίτες κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και αρχίσει να γίνεται πολιτικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, αναφερόμενος χθες στις προσπάθειες που γίνονται, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, αλλά και για τις ίδιες τράπεζες, που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.

Ζητούνται παρεμβάσεις και στο μέτωπο των επιτοκίων – Εάν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν κινηθούν αυτοβούλως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανα-λάβει πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: α) στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, β) αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, γ) μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, δ) φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα έχει νομοθετήσει πως δεν θα δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εστίασε και εκείνη με τη σειρά της στους πιο ευάλωτους, σημειώνοντας πως «καλά είναι τα θετικά νέα, αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για τον χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται, και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω, να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας, αλλά και, όπως είπατε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης». Σε αυτό το πλαίσιο, και η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες είναι σημαντικός, έστω και αν αυτό γίνει κατόπιν «πίεσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή