Προτεραιότητα όσοι δεν έζησαν «το ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»

Προτεραιότητα όσοι δεν έζησαν «το ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»

«Και νοιαζόμαστε, και μπορούμε». Σε αυτό το σύνθημα κωδικοποιείται το μήνυμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά του στις προσεχείς εκλογές

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και νοιαζόμαστε, και μπορούμε». Σε αυτό το σύνθημα κωδικοποιείται το μήνυμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά του στις προσεχείς εκλογές. Οπως αναφέρει στέλεχος του κόμματος, «η φράση αυτή δίνει απόλυτα το στίγμα μας: νοιαζόμαστε, γνωρίζουμε τα προβλήματα, προερχόμαστε μέσα από την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων. Και μπορούμε: έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την πολιτική εμπειρία, έχουμε τις καινοτόμες προτάσεις, έχουμε το σχέδιο, εντέλει έχουμε τις λύσεις».

Στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει με στόχο να πείσει ότι μπορεί να δώσει πρακτικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας: στην ακρίβεια, στο στεγαστικό πρόβλημα, στην ενεργειακή φτώχεια, στα εργασιακά, στην απειλή ενός νέου κραχ στα δάνεια.

Ηδη οι προτάσεις παρουσιάζονται μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνονται για κάθε θεματική. Και, σε ένα πιο θεωρητικό επίπεδο, φιλοδοξεί να κάνει ξανά θελκτική τη Σοσιαλδημοκρατία, αναδεικνύοντας ως πρόταγμα το κράτος δικαίου και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Προτεραιότητα όσοι δεν έζησαν «το ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»-1

Οι δημοσκοπήσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία με ένα θετικό δεδομένο: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη δύναμη του ΠΑΣΟΚ ακόμα και κατά 50% σε σχέση με το ποσοστό που πήρε το κόμμα στις εκλογές του 2019.

Θεωρούν ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων είναι έτοιμο να επαναπατριστεί, καθώς το κόμμα λειτούργησε ως δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων σίγουρα για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αλλά και για μικρότερα. Και εστιάζουν την προσοχή τους σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία των δημοσκοπικών ευρημάτων. Στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αυτό που δημοσκοπικά καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως αδιευκρίνιστη ψήφος είναι ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές κατά κύριο λόγο ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μετέωροι, μετακινούμενοι ωστόσο προς το Κέντρο.

Είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά αποτελούν ψηφοφόρους που δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και κάνουν ένα βήμα αποστασιοποίησης. Το στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να εξασφαλίσει ότι το επόμενο βήμα που θα κάνουν θα κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ.

Στην ηλικιακή διάκριση των ψηφοφόρων, το ενδιαφέρον στρέφεται στις νεότερες ηλικίες. Παραδοσιακά το κόμμα είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του όσο μεγάλωνε η ηλικιακή ομάδα των ψηφοφόρων. Αυτό δεν άλλαξε και την περίοδο της κρίσης, όπου τη μεγαλύτερη συγκράτηση ψηφοφόρων την κατέγραψε σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Οι ηλικίες 18-30

Ενας από τους στόχους της πράσινης καμπάνιας είναι να ανανεώσει το brand της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στη σημερινή συγκυρία, ωστόσο, το ιδιαίτερα δυναμικό ακροατήριο στις ηλικίες 18-30 ετών μπαίνει σε προτεραιότητα. Ενας λόγος είναι ότι στις ηλικίες αυτές καταγράφονται και υψηλά ποσοστά αποχής, οπότε θα είναι κερδισμένος όποιος καταφέρει να ενεργοποιήσει αυτό το κοινό.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η ηλικία της ηγετικής ομάδας του κόμματος και η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να βγάλει μπροστά μια σειρά από νεότερα στελέχη δίνουν προβάδισμα σε αυτό το ακροατήριο.

Επιπλέον, έχει γίνει πολύ οργανωμένη δουλειά σε προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Προτάσεις για την κοινωνική στέγη, για την αγορά εργασίας με ισχυρή προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για αύξηση του εισοδήματος με παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις, με ενίσχυση των φοιτητών κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί και αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει στις επόμενες εκλογές να επανακάμψει σε κάποια από τα «κάστρα» του. Κάποιες από τις περιοχές όπου η κυριαρχία του ήταν για χρόνια αδιαφιλονίκητη και το χρώμα του χάρτη ήταν δεδομένα πράσινο τη νύχτα των εκλογών. Η Κρήτη είναι, βεβαίως, μια τέτοια περιοχή. Εκεί, και λόγω καταγωγής του προέδρου του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι θα κινηθούν ιδιαίτερα δυναμικά. «Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές είναι πολύ πιθανές», λέγεται χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένη την απίσχνανση των ποσοστών, δεν υπάρχει περιοχή της χώρας στην οποία να μην επιδιώκεται να αυξηθεί η εκλογική δύναμη. Αν κάπου στέκονται ιδιαίτερα, ωστόσο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αλλωστε, στην Αττική συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Η ισχύς του κόμματος στο Λεκανοπέδιο ήταν πολύ μεγάλη πριν από την κρίση. «Μεγάλες κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες που μας στήριζαν για χρόνια επλήγησαν βαρύτατα από την κρίση και έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ. Είναι το μεγάλο στοίχημα να τους κερδίσουμε πίσω, να καταφέρουμε στο Λεκανοπέδιο να καταγράψουμε αξιόλογη αύξηση», λέγεται χαρακτηριστικά.

Τα ψηφοδέλτια

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου ώστε το κόμμα να πάει στην εκλογική μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Η επανασύνδεση με τις παραγωγικές ομάδες που υπήρξαν η ραχοκοκαλιά του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια είναι ένα καίριο στοίχημα συνολικά για όλη τη χώρα. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η πολύ μεγάλη εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στους αγρότες, οπότε και οι περιοχές με κυρίαρχη την αγροτική ψήφο μπαίνουν στο κάδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή