Γιατί το ΕΛΚ δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Γιατί το ΕΛΚ δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ισχυροποιήσει τη Ν.Δ. εντός του ΕΛΚ, κάτι που επισφραγίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου η διάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διοργανώθηκε στην Αθήνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έκρυψε, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να επαναφέρει τη χώρα στη θέση της στο ευρωπαϊκό εκκρεμές, που μετά τη δεκαετή κρίση και ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχε διολισθήσει σε αξιοπιστία. Η «επιστροφή» της χώρας στο ευρωπαϊκό της στάτους περνούσε αναπόφευκτα μέσα από την «κομματική» οικογένεια της Ν.Δ., το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ισχυροποιήσει τη Ν.Δ. εντός του ΕΛΚ, κάτι που επισφραγίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου η διάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα. Η απόφαση να έρθουν όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ στην Αθήνα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προς τη Ν.Δ. και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Νέα Δημοκρατία αποτελεί αυτή τη στιγμή –αναλογικά με τους ψηφοφόρους της– το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα σε ποσοστό.

Η «αποστρατεία» της Μέρκελ

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και φανερώνει τη σημασία της διάσκεψης είναι πως οι ομιλίες και οι… συνομιλίες ήταν όλες κλειστές, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και χωρίς ανακοινώσεις και δελτία Τύπου. Ο λόγος είναι πως τα όσα συζητήθηκαν αφορούσαν τη στρατηγική του κόμματος ενόψει ενός μεγάλου κύκλου εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Φινλανδία και Κύπρο, αλλά κυρίως και τις ευρωεκλογές του 2024. Μία από τις συζητήσεις που έχει ανοίξει στους κύκλους του ΕΛΚ αφορά τον πιθανό διάδοχο του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός του στο Βέλγιο. Η κατάσταση είναι πολύ πιο ρευστή από ό,τι στο παρελθόν, καθώς μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών από την εξουσία στη Γερμανία, το Βερολίνο έχει πάψει να λειτουργεί ως το άτυπο στρατηγείο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως η σύναξη του ΕΛΚ στην Αθήνα στέλνει και το μήνυμα στήριξης προς τον πρωθυπουργό, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το μήνυμα γίνεται ισχυρότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω του χρονικού σημείου, καθώς η αντιπολίτευση με φόντο τις υποκλοπές «έπαιζε» ιδιαίτερα ψηλά το αφήγημα της ευρωπαϊκής απομόνωσης της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο εργασίας της Παρασκευής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ εξήραν το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και το αποτύπωμα του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία, εν μέσω αλλεπάλληλων εξωγενών προκλήσεων, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση το οποίο πρέπει να μελετήσουν άλλες κεντροδεξιές δυνάμεις. Παράλληλα σε πολλές διμερείς συναντήσεις και συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του ζητήθηκε να μιλήσει για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, με έμφαση στα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας έναντι της ενεργειακής – πληθωριστικής κρίσης και στο μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών που έχουν διπλή στόχευση, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Από το συνέδριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εκλογικά διλήμματα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εστίασε στη «στρατηγική υπευθυνότητα», όπως τη χαρακτήρισε και απευθυνόμενος προς τους κεντροδεξιούς αρχηγούς κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως ο ίδιος επένδυσε στην «υπεύθυνη πολιτική σκέψη» χωρίς «λαϊκίστικες υπερβολές ή πλειοδοσίες». Καλά γνωρίζοντες λένε πως το διήμερο που έλαβε χώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης ήταν «εποικοδομητικό» και αποτελεί την πρώτη μαγιά σημαντικών ζυμώσεων για το μέλλον του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή