Ν.Δ.: Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά

Ν.Δ.: Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά

Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά, παρόντων των Κυρ. Μητσοτάκη, Κ. Καραμανλή

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ιδιαίτερα ενωτικό και παραταξιακό κλείσιμο στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εθνικών εκλογών. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς και του ιστορικού Κέντρου – του πατριωτικού Κέντρου. Η παράταξη που δεν ντρέπεται για την Ιστορία της, αλλά γράφει Ιστορία. Η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και θωρακίζει τη χώρα. Η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη». Είχε προηγηθεί ομιλία σχεδόν μιας ώρας με έντονο πολιτικό χρώμα για όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων των υποκλοπών. Αναφερόμενος ο κ. Σαμαράς στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων που ταλανίζει τον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό», τόνισε: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία». Αρχικά ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην Ευρώπη λέγοντας πως «υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση» και έχει χαθεί «ο χρυσός κανόνας της συνοχής, όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων», καταλήγοντας πως «για να μη διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Να δοθούν απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Εύσημα

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, απέδωσε τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας: «Hταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Hταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Oλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κάνοντας ονομαστική αναφορά, κάτι που δεν είχε κάνει στην ομιλία του στο συνέδριο. Από εκεί και πέρα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο Σκοπιανό με σκληρή γλώσσα, χωρίς να πει ούτε μια φορά «Βόρεια Μακεδονία». Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση για μελέτη της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, είπε πως την ίδια ώρα «τα Σκόπια έχουν υπογράψει επίσημη συμφωνία με τη Βουλγαρία ότι η “Μακεδονική γλώσσα” δεν είναι μακεδονική, αλλά είναι… βουλγαρικό ιδίωμα», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί». Παράλληλα ο κ. Σαμαράς μιλώντας για τη μάχη των ιδεών έκανε λόγο για «Πρέσπες του Αιγαίου», που όπως είπε κάποιοι «μας σέρνουν», αλλά «θα μας βρουν όλους απέναντι». Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμη για το μεταναστευτικό, άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία, ενώ δηλώνοντας «μάχιμος πολιτικός» έκανε και μία πρόταση: «Καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει αυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια», είπε και πρόσθεσε: «Θα προτείνω κάτι τολμηρό: οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μη φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η Ε.Ε. ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Παρούσα η «όλη» παράταξη

Πλήθος κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών έδωσε το «παρών» στα χθεσινά εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς. Στο θέατρο Παλλάς, παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ακόμα δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Παν. Πικραμμένος και ο Λ. Παπαδήμος, αλλά και ο αδελφός του ιδρυτή της παράταξης, Αχ. Καραμανλής. Το «παρών» έδωσαν επίσης, οι υπουργοί Ν. Δένδιας, Κ. Καραμανλής, Ν. Κεραμέως, Θ. Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Ν. Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος. Ακόμη, παρέστησαν ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου, οι υφυπουργοί Ν. Χαρδαλιάς, Ζ. Μακρή, Ζ. Ράπτη, Γ. Αμυράς, αλλά και οι Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Τζαβάρας, Γ. Βρούτσης, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος της Αθήνας Κ. Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή