F-16 και Τουρκία: Προειδοποίηση, αλλά όχι απαγόρευση από το Κογκρέσο

F-16 και Τουρκία: Προειδοποίηση, αλλά όχι απαγόρευση από το Κογκρέσο

Τονίζεται ότι μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να τις πραγματοποιεί εις βάρος άλλου μέλους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή αναφορά – μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία, που επιμένει στην προκλητική πρακτική των υπερπτήσεων, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση των επιμέρους επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου για την οριστικοποίηση του κειμένου του αμυντικού προϋπολογισμού. Με ευθεία παραπομπή στην Τουρκία και στις πρακτικές που υιοθετεί, το Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον άλλου κράτους-μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναφορά που παραπέμπει στην Ελλάδα. Στο τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού δεν συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, η τροπολογία που ζητούσε να απαγορευθεί η πώληση στην Τουρκία νέων μαχητικών F-16 ή κιτ αναβάθμισης αυτών που ήδη διαθέτει.

Οι επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσαν έναν πολύμηνο κύκλο διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του κειμένου. Τον περασμένο Ιούλιο, από την επιτροπή της Βουλής έγινε δεκτή η μία από δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν και οι οποίες αφορούσαν την επιβολή περιορισμών στην πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία καθώς και στην πώληση κιτ εκσυγχρονισμού των μαχητικών που ήδη έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας ήταν αυτή που έγινε αποδεκτή από τη Βουλή, ενώ είχε προηγηθεί κοινή επιστολή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, που ζητούσαν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία. Οπως αναφερόταν στην επιστολή, «οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Στο τελικό κείμενο δεν συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, η τροπολογία απαγόρευσης της πώλησης νέων αεροσκαφών – «Δεν θα εγκρίνω εάν ο Ερντογάν δεν σταμα-τήσει», λέει ο Μενέντεζ.

Στο επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, στο οποίο κατέληξαν οι δύο επιτροπές αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφέρεται στο τμήμα περί μεταφοράς F-16 και σε σχέση με την τροπολογία Πάππας ότι στο κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271, η οποία θα απαγόρευε στον πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές. Οπως αναφέρεται, στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπήρχε παρόμοια τροπολογία. Οπότε, καταλήγουν, και στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη. Ωστόσο, οι Αμερικανοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων ολοκλήρωσαν την επεξεργασία του κειμένου συμπεριλαμβάνοντας και τη σαφή αναφορά ότι «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα προωθηθεί προς έγκριση από την ολομέλεια και ακολούθως προς υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Βεβαίως, οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Εξοπλισμών με πρόεδρο τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στην πώληση όπλων στην Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Μενέντεζ έγραψε χθες στο Twitter ότι «δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή