Τσίπρας: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα

Τσίπρας: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίθεση προς τον πρωθυπουργό άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος», ο κ. Μητσοτάκης «τόσες μέρες κρυβόταν, σήμερα που εμφανίζεται αποκαλύπτει το θράσος». «Πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «επί εβδομάδες κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία».

Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

«Την ενοχή σας δηλώνουν οι ίδιες οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες», με τις παρακολουθήσεις «πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων». «Ποιος πρωθυπουργός αποφάσισε να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό του γραφείο; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα;», είπε, λέγοντας ότι «από υπηρεσία πληροφοριών, την κάνατε υπηρεσία παρακολουθήσεων».

«Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

«Τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Που εξαπατήθηκε; Στο μυαλό σας η ασφάλεια της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση…», είπε κι έκανε αναφορά σε δηλώσεις Δημητριάδη, σημειώνοντας: «Να τελειώσει αυτό το παιχνίδι με τους θεσμούς, ντροπή σας!».

«Είστε παραπλανημένος ή επικίνδυνος κ. Μητσοτάκη; Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας να πιστέψουμε;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Ήρθατε μετά από 40 μέρες κρυφτό να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως θύμα!». «Αφού -όπως λέτε- οι αποκαλύψεις δεν έχουν αποδείξεις, αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους γιατί δεν τους μηνύετε; Κι όχι μόνο αυτό, τρομοκρατείτε και εκβιάζετε τους δημοσιογράφους».

«Περιμένω να πείτε κ. Μητσοτάκη να μας πείτε ξεκάθαρα, παρακολουθούσε η ΕΥΠ κι άλλα πολιτικά πρόσωπα; Υπουργούς και μέλη της δικής κυβέρνησης; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε κι άλλους ευρωβουλευτές; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;», τόνισε και σημείωσε «εμείς ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας». «Θα μας απαντήσετε μετά κ. Μητσοτάκη και αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε να παραιτηθείτε άμεσα», είπε. «Από τον θεσμικό μου ρόλο δεν θα ξεφύγω, θεσμικά ζητάω απαντήσεις – οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε που βρίσκονται. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει, με την δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε», υπογράμμισε.


Η ομιλία Τσίπρα



Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή