Εκσυγχρονισμός F-16: Fast track διαδικασίες ζητεί η Άγκυρα από Ουάσιγκτον

Εκσυγχρονισμός F-16: Fast track διαδικασίες ζητεί η Άγκυρα από Ουάσιγκτον

Την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16 ζήτησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ξεκάθαρη θέση της Αγκυρας πως διεκδικεί την άνευ όρων και γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16 εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Καλίν και Σάλιβαν συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, η Ανατ. Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. «Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που κατέγραψαν η Φινλανδία και η Σουηδία, σημειώθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις της τριμερούς συμφωνίας θα πρέπει να εκπληρωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών. «Οπως ξέρετε», δήλωσε, «συνεχίζονται οι εργασίες μας για την προμήθεια 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών. Προσπαθούμε να ολοκληρωθούν γρήγορα και με θετικό τρόπο. Περιμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από την αμερικανική πλευρά».

Τη διαδικασία αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16 συζήτησε ο Ιμπραήμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Σεντάτ Εργκίν εκφράζει την άποψη πως η Αγκυρα έχει ανάγκη την προμήθεια των συγκεκριμένων μαχητικών, γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για μη εισβολή στη Συρία. «Η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο, εάν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση (σ.σ. στη Συρία). Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το σχέδιο αναβάθμισης 80 F-16. Τηρώντας την υπόσχεσή της προς την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι επαχθείς όροι σχετικά με τα F-16 στο νομοσχέδιο του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023, που συζητείται στο Κογκρέσο, αφαιρέθηκαν από το κείμενο».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη. «Φιλοξενήσαμε στην Αγκυρα τα πολύτιμα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ομοεθνών μας. Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ», ανέφερε.

Από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αργά χθες το βράδυ, ζητήθηκε από την Τουρκία να κοιτάξει τα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή