Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας υπογράφουν Ελλάδα και Βρετανία

Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας υπογράφουν Ελλάδα και Βρετανία

Λίο Ντόχερτι, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας θα υπογράψουν τους επόμενους μήνες η Ελλάδα και η Βρετανία, λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Λίο Ντόχερτι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Και τονίζει ότι η Βρετανία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

– Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του στρατηγικού διμερούς πλαισίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, χρειάζονται αναθεωρήσεις;

– Το κλίμα σήμερα είναι διαφορετικό, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενισχύεται η πεποίθηση στην οποία βασίζεται το στρατηγικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, το γεγονός, δηλαδή, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής και εμπεδωμένης συνεργασίας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τη Βρετανία. Η ίδια η φύση του πλαισίου επιτρέπει τον δυναμικό διάλογο, την προσαρμογή και τη μετεξέλιξη της συνεργασίας, ώστε να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Οι πυλώνες του πλαισίου αντιπροσωπεύουν τομείς συνεργασίας που αποτελούν προτεραιότητα για τις χώρες μας: παιδεία, ναυτιλία, άμυνα, μεταναστευτικό, τουρισμός – για παράδειγμα. Εχουμε σημειώσει πρόοδο. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία σε θέματα δημόσιας τάξης, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, σε θέματα δικαιοσύνης και συνεργασίας δικαστικών αρχών, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό. Και θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο για την προώθηση της πράσινης ναυτιλίας, για παράδειγμα, για τη στήριξη των ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου, την κινητικότητα των φοιτητών, τις συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

– Υπάρχει χώρος για στενότερη συνεργασία; Ορισμένες φορές υπάρχει η αίσθηση ότι το Λονδίνο αναλώνεται στις διεργασίες της μετα-Brexit εποχής…

– Η οπτική του Η.Β. ήταν πάντα παγκόσμια, κι αυτό δεν άλλαξε με την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. Δεν είμαστε πλέον κράτος-μέλος, παραμένουμε όμως αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Η σχέση μας με την Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες στην κοινή μας ιστορία, στις κοινές μας αξίες, στους ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς μας, έχει παράλληλα και μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον. Εδώ και 200 χρόνια, από την εποχή του Λόρδου Βύρωνα, η Ελλάδα και η Βρετανία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης ως φίλοι και σύμμαχοι για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεισφέρουν η μία στην ευημερία της άλλης: το διμερές εμπόριο ξεπερνάει τα 5 δισ. στερλίνες ετησίως, χιλιάδες Ελληνες επιλέγουν τα κορυφαίας ποιότητας βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και πάνω από 3,5 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Πολλές βρετανικές εταιρείες και funds επενδύουν ήδη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

– Οι δεσμοί Η.Β. – Ελλάδας μπορούν να ενισχυθούν στον τομέα της άμυνας;

– Σίγουρα. Η Βρετανία και η Ελλάδα στάθηκαν αλληλέγγυες καταδικάζοντας τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι προφανής στις τακτικές επαφές υψηλού επιπέδου. Εχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να ενισχύσουμε τις αντοχές της Ευρώπης μπροστά στις απειλές ασφάλειας από κακόβουλους παίκτες. Η διμερής αμυντική συνεργασία έχει επικεντρωθεί σε θέματα εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας. Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συνεχίζουν τη συνεργασία αυτή, να υπογράψουν μια διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας και να εργαστούν για την υποστήριξη και την ενίσχυση της αμοιβαίας αμυντικής ικανότητας.

– Ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε το ζήτημα της δυνατότητας της Ευρώπης να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Η «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ είναι αρκετή ή απαιτείται περισσότερος συντονισμός με την ηπειρωτική Ευρώπη;

– Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Η εισβολή υπονόμευσε το διεθνές δίκαιο, οδήγησε σε αύξηση των τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό. Το Η.Β. είναι αποφασισμένο να εργαστεί από κοινού με τους διεθνείς συμμάχους ώστε το καθεστώς Πούτιν να λογοδοτήσει και να προστατευθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σ’ αυτή την απροκάλυπτη επιθετικότητα και ενωμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κυριαρχία των εθνών παντού στον κόσμο.

– Υπάρχει ελπίδα για επιστροφή σε μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού;

– Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η λύση θα ευνοήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Η.Β. συνομιλεί ενεργά με όλα τα μέρη προς αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή