Εύα Καϊλή: Έως την Τετάρτη η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου – Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Εύα Καϊλή: Έως την Τετάρτη η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου – Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προσεχή 24ωρα, πιθανώς έως την Τετάρτη, θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, ο οποία, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλίο.

Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά

Εκτός από την Εύα Καϊλή οι άλλοι τρεις είναι:

Ο πρώην ευρωβουλευτής των ευρωσοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται κομβικό πρόσωπο και ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Να σημειωθεί ότι σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η La Stampa η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Συνελήφθη επίσης ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντσέρι όπως και  ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι και δεύτερου βουλευτή το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Ταραμπέλα, ο οποίος δεν είναι υπό κράτηση, ήταν παρών στην έρευνα. Όλες οι έρευνες σε βάρος μελών του ευρωκοινοβουλίου έγιναν υπό την επίβλεψη της προέδρου του σώματος, Ρομπερτα Μετσολα.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά,

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Ευα Καϊλή και τους άλλους 3 συλληφθέντες. Οι λεπτομέρειες, οι πτυχές και οι διαστάσεις του σκανδάλου παραμένουν ακόμα στην αφάνεια προς χάριν της έρευνας ωστόσο οι δονήσεις που έχουν προκαλέσει εντός και εκτός βελγικών συνόρων είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΕΚ

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Στρασβούργο σήμερα ξεκινά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και να ζητούν άμεσες κινήσεις.

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει «ναι», χάνει το αξίωμα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή