Τσίπρας: Με Qatargate και υποκλοπές στους ευρωσοσιαλιστές

Τσίπρας: Με Qatargate και υποκλοπές στους ευρωσοσιαλιστές

Με φόντο το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, την Εύα Καϊλή, αλλά και τις παρακολουθήσεις θα βρεθεί αύριο στη βελγική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, την Εύα Καϊλή, αλλά και τις παρακολουθήσεις θα βρεθεί αύριο στη βελγική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών. Από τη θέση του παρατηρητή θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ραγδαίες στον χώρο του Κέντρου. Δεν είναι τόσο η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρεθεί στην αντιπολίτευση, όσο το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ της γαλάζιας και της πράσινης παράταξης μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή.

Ο σκοπός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να προκαλέσει ρωγμές στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που τον οδήγησε εκτός Μαξίμου το 2019. Μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε: «Η κ. Καϊλή, παρότι ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα στέλεχος που στην ουσία έπαιζε πρωτοπόρο ρόλο σε αυτό το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Παρότι ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί άλλοι στον χώρο της, διακήρυττε ότι ο φυσικός χώρος αυτού του κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ήταν εκ φύσεως αντιδεξιός, ήταν να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη».

Ασκώντας «διακριτική» πίεση ο Αλέξης Τσίπρας συντάσσεται με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που «χρεώνει» την κ. Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να σταματάει ωστόσο να του ασκεί κριτική πως άργησε να καταλάβει τι γίνεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε η Βουλή να μην ανοίξει και πάλι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές.

Προαναγγελία σύγκρουσης

Τι δεν θέλει να επιτρέψει η Κουμουνδούρου στην πλειοψηφία; Να επιχειρήσει να «σκεπάσει» την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και του Ανδρέα Πάτση, με την Εύα Καϊλή, βλέποντας τον μεγάλο θόρυβο που θα προκληθεί το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντας πως το Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. «Είχαμε μια εγκληματική οργάνωση η οποία λειτούργησε στην απόλυτη παρανομία με ευθύνη του πρωθυπουργού που ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, διόρισε στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ κάποιον που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου για να είναι διοικητής της ΕΥΠ και άλλαξε τον νόμο προκειμένου να τον διορίσει», είπε. Σε σχέση με την έρευνα της Εισαγγελίας ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, ζήτησε «η Δικαιοσύνη να αναζητήσει τις αποδείξεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στους παρόχους, εκεί που δεν έχουν καταστραφεί τα στοιχεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά αυτό, είπε, δεν θα βοηθήσει στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Είναι άλλωστε κάτι που έχει συζητηθεί και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει προκριθεί. Δεν απέκλεισε να μην ανοίξει η Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύγκρουση για την τροπολογία

Γραπτώς και με καθυστέρηση κάποιων ωρών, η εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πούλου, διευκρίνισε ότι εκ παραδρομής προχθές το βράδυ σε ψηφοφορία επί νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών καταψήφισε τροπολογία που είχε συμπεριληφθεί και η οποία –μεταξύ άλλων– προέβλεπε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η ίδια, άλλωστε, στις τοποθετήσεις της πριν από την ψηφοφορία είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να ψηφίσει θετικά τη συγκεκριμένη διάταξη. «Φαίνεται ότι οι γνωστές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ένστολο προσωπικό δεν του επιτρέπει να συμφωνήσει στην οικονομική ενίσχυσή του κι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί με τίποτα να ξεκολλήσει από τη λογική του “όχι σε όλα”», σχολίασε η Ν.Δ. Σημειώνεται ότι θετικά για την τροπολογία ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΜέΡΑ25 που καταψήφισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή