Qatargate: «Ο σύζυγος έβαλε τα χρήματα στην οικία Καϊλή»

Qatargate: «Ο σύζυγος έβαλε τα χρήματα στην οικία Καϊλή»

Οτι κάθε κίνηση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ε.Ε. τόνισε σε γραπτή δήλωσή του χθες βράδυ ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι κάθε κίνηση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ε.Ε. τόνισε σε γραπτή δήλωσή του χθες βράδυ ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega είχε αφήσει σαφείς υπόνοιες ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή δεν ανήκουν στην ίδια. «Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφός της τα έβαλε». Οπως είπε, το συνολικό ποσό προέρχεται από κατασχέσεις χρημάτων από εννέα άτομα, από τα οποία κρατούνται τα τέσσερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Καϊλή είπε ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ούτε από το Κατάρ ούτε από κανέναν άλλον στη ζωή της.

Ωστόσο, η πλευρά Καϊλή τοποθετήθηκε και σε ό,τι αφορά τη δράση της για τις χώρες του Κόλπου. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα». Η εν λόγω ατζέντα, συνεχίζει, περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων Ε.Ε. και Μέσης Ανατολής και τη δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. «Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Ερικ Μάρκαρντ, Γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE. Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο από το 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του Ε.Κ. την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ε.Ε. που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Ρομπέρτο Μπεντίνι».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο οποίος μίλησε σχετικά και στον ANT1, η κ. Καϊλή ισχυρίζεται ότι από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν και την Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ. Κατά την ευρωβουλευτή, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι όλα ήταν σε γνώση της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα», είπε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Νέοι νόμοι κατά διαφθοράς

Στο μεταξύ, χθες, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια», είπε απευθυνόμενη στους αποδέκτες των χρημάτων η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές. Οπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι χθες η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε και επισήμως από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή