Αμφισβήτηση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Αμφισβήτηση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Τι αναφέρει η κοινή επιστολή των μονίμων αντιπροσώπων της Τουρκίας και της Λιβύης προς τον ΟΗΕ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία και η Λιβύη θεωρoύν «άκυρη» τη συμφωνία θαλασσίων περιοχών ευθύνης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και αυτό το αναφέρουν στην επιστολή τους που έστειλαν στον ΟΗΕ. Οι δύο χώρες απορρίπτουν επίσης τις θέσεις της Ελλάδας πως η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες με άλλα κράτη. Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι θέσεις των δύο χωρών, εκτός από την Αθήνα, πρέπει να έχουν ενοχλήσει και το Κάιρο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ ελ Σόνι, στην κοινή επιστολή υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα».

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

Αγκυρα και Τρίπολη υποστηρίζουν πως «μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι άκυρη».

Οι δύο χώρες ισχυρίζονται, επίσης, πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ερμηνεύει αυθαίρετα το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, ενώ αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συμπεριφέρεται σαν ένα αρχιπελαγικό κράτος, που παραβιάζει τον νόμο απαιτώντας να της δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι εκεί οικονομική ζωή», αναφέρουν στην επιστολή τους οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ.

Στην επιστολή αναφέρεται, τέλος, πως οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή