Ελλάδα – Ρωσία: Γιατί δεν θα πάνε οι S-300 στην Ουκρανία

Ελλάδα – Ρωσία: Γιατί δεν θα πάνε οι S-300 στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης των πυραύλων S-300 με συστοιχίες «Patriot», με αντάλλαγμα την προώθησή τους στην Ουκρανία, ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης των πυραύλων S-300 με συστοιχίες «Patriot», με αντάλλαγμα την προώθησή τους στην Ουκρανία, ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως η «Κ» είχε αποκαλύψει (23 Νοεμβρίου), η Αθήνα συζητάει με την Ουάσιγκτον για την αντικατάσταση του ρωσικής κατασκευής οπλοστασίου της με αμερικανικά συστήματα μέσα από τις διαδικασίες του αμερικανικού Πενταγώνου (EDA και FMF).

Βασικός σκόπελος στην προώθηση ρωσικής κατασκευής συστημάτων στην Ουκρανία είναι ότι η Μόσχα διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να εξαγάγει το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο δίχως άδεια από τον κατασκευαστή. Παρ’ όλα αυτά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα διακινήθηκαν σχετικές πληροφορίες οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας.

«Θεωρούμε προκλητικά τα σχέδια για προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα ρωσικά – σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που θα είναι εχθρικά προς τη Ρωσία», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει «εχθρική» ενέργεια «την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300». Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων».

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή