Ν. Δένδιας: Επίσκεψη – μήνυμα στο Άγιον Ορος

Ν. Δένδιας: Επίσκεψη – μήνυμα στο Άγιον Ορος

Η Ελλάδα είναι παρούσα και παραμένει ενεργός αρωγός της Αθωνικής Πολιτείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα παρουσίας της Ελλάδας στο Αγιον Ορος με πολλαπλούς αποδέκτες αποτελεί η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αθωνική Πολιτεία, η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Η επίσκεψη του κ. Δένδια καταγράφεται σε μια περίοδο σφοδρότατων γεωπολιτικών αναταράξεων σε τμήματα του ορθόδοξου κόσμου (Ουκρανία και Βαλκάνια) και στοχεύει στην υπενθύμιση ότι η Αθήνα παραμένει ενεργός αρωγός της Αθωνικής Πολιτείας σε μια δύσκολη περίοδο.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι το Αγιον Ορος αποτελεί ένα σημείο στο οποίο η ρωσική επιρροή είναι παραδοσιακά ισχυρή, ένα μέρος το οποίο αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού στον τομέα της ήπιας ισχύος, γεγονός που έχει αναδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών (πολιτικός προϊστάμενος για την Αθωνική Πολιτεία) που επισκέπτεται το Αγιον Ορος από το καλοκαίρι του 2011.

Ικανοποίηση

Η επίσκεψη του κ. Δένδια καταγράφεται σε μια περίοδο σφοδρότατων γεωπολιτικών ανατα- ράξεων σε τμήματα του ορθόδοξου κόσμου και ειδικότερα σε Ουκρανία και Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποδεχόμενοι τον κ. Δένδια, οι αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαχείριση των υποθέσεών τους από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους Αθανάσιο Μαρτίνο και τον υποδιοικητή Αρίστο Κασμίρογλου. Μάλιστα ανέφεραν κάποια γραφειοκρατικά και πρακτικά ζητήματα, λέγοντας στον κ. Δένδια ότι κάθε βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την ετήσια επιχορήγηση κατά 760.000 ευρώ (από 1,24 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ), με στόχο να αντιμετωπιστούν και τα αυξημένα έξοδα που έχουν προκληθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτή η πρακτική αύξησης της ετήσιας επιχορήγησης προς το Αγιον Ορος δεν είναι νέα και συνηθίζεται.

Με προσεκτικό τρόπο και δίχως καμία αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες οι αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας υπογράμμισαν τη σημασία που έχει το Αγιον Ορος ευρύτερα, σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο πρόσφατο γεύμα που του παρέθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος στις 6 ή στις 7 Ιανουαρίου. Το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Δένδια στο Αγιον Ορος λόγω ομίχλης δεν προσγειώθηκε στις Καρυές αλλά στο ελικοδρόμιο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, από όπου και συνέχισε το χθεσινό πρόγραμμά του. Ο κ. Δένδιας διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Ν. Δένδιας: Επίσκεψη – μήνυμα στο Άγιον Ορος-1
«Είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την Ιερά Κοινότητα την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας», δήλωσε χθες ο κ. Νίκος Δένδιας. Φωτ. INTIME NEWS.

«Στήριξη και βοήθεια»

«Είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την Ιερά Κοινότητα την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας», δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας, ο οποίος μετέφερε το μεγάλο και διαρκές ενδιαφέρον της Αθήνας για την Αθωνική Πολιτεία. Απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεράς Κοινότητας είπε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο να αναμένουν «τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία. Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγουν της προσοχής σας, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας σας, οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή