Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, δίνει η Αθήνα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε σημειώσει νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν θα επιστρέψει «την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο», επαναφέροντας μάλιστα το τουρκικό αφήγημα περί casus belli. 

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. 

ΥΠΕΞ: Στην ωμή απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο», ανέφερε, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του», σημειώσε ακόμη και πρόσθεσε:

«Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικὠν χωρικὠν υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γνωστό casus belli από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο κ. Τσαβούσογλου, συνέχισε σε προκλητικούς τόνους:

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες που κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», είπε, ενώ επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών.  

«Είχαμε ξεκινἠσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας:

«Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων δεν θα απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή