Εκλογές: Επιχείρηση «πρώτη Κυριακή» για το Μαξίμου – Η στρατηγική της Ν.Δ. ενόψει κάλπης

Εκλογές: Επιχείρηση «πρώτη Κυριακή» για το Μαξίμου – Η στρατηγική της Ν.Δ. ενόψει κάλπης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και πολύ καιρό το Μέγαρο Μαξίμου έχει αντιληφθεί τη σημασία των πρώτων εκλογών και με τη στρατηγική του δίνει διαρκώς βάση στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, που είναι αυτό που θα κρίνει και το τελικό, το οποίο θα διαμορφωθεί κατά πάσα πιθανότητα στις δεύτερες. Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Οκτώβριο πως «η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής κάλπης και θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο» είναι ενδεικτική του πώς βλέπει η κυβέρνηση τις πρώτες εκλογές, για τις οποίες υπάρχει ήδη συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο.

«Προσέξτε τι ψηφίζετε»

Το τελικό δίλημμα που έχει θέσει το Μαξίμου διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού («Μητσοτάκης ή Τσίπρας») δεν έχει απόλυτο αντίκτυπο στις πρώτες κάλπες, που το πιθανότερο είναι πως δεν θα βγάλουν απευθείας πρωθυπουργό, αλλά θα δημιουργήσουν τα δεδομένα για τις δεύτερες. Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται σε μια στρατηγική που θα βάλει φρένο στη χαλαρή ψήφο και θα εδράζεται στο αφήγημα «προσέξτε τι ψηφίζετε», καθώς από τη χαλαρή ψήφο μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που είτε θα δώσει κάποια «τερατογένεση», όπως είχε πει παλαιότερα ο πρωθυπουργός, δηλαδή μια κυβέρνηση με υπουργό –για παράδειγμα– τον Γιάνη Βαρουφάκη είτε θα δώσει ένα αποτέλεσμα τόσο μπερδεμένο, που δεν θα αλλάζει στις δεύτερες κάλπες. Συνεπώς το μήνυμα που θα στείλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μην παίζετε με την τιμωρητική ψήφο» γιατί στο τέλος θα τιμωρηθεί η χώρα.

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η σύγκριση των πεπραγμένων των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα ενεργοποιήσει έντονα η Πειραιώς.

Εχει καταστεί ήδη σαφές πως για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα η Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές, το οποίο σημαίνει ποσοστό από 32%-34%, θα ενεργοποιήσει ένα ακόμη βασικό «όπλο»: το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Oλες οι μετρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πως παρά τα λάθη της κυβέρνησης, που δεν είναι λίγα και έχουν φέρει φθορά, στην κοινωνία υπάρχει ακόμη πολύ έντονη η αρνητική προδιάθεση έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ναι μεν έχει κάνει λάθη η κυβέρνηση, αλλά όχι να ξαναγυρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», είναι σε γενικές γραμμές μία επικρατούσα άποψη στην κοινωνία, λέει στην «Κ» έμπειρος δημοσκόπος και προσθέτει πως η τελική σύγκριση μεταξύ των δύο κομμάτων ευνοεί στο τέλος τη Ν.Δ.

Οι μετρήσεις

Η σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κομμάτων θα είναι ένα ακόμη επιχείρημα που θα ενεργοποιήσει έντονα η Ν.Δ. πριν από τις πρώτες κάλπες. Δεν είναι μόνο το σλόγκαν «το είπαμε, το κάναμε», που ούτως ή άλλως θα είναι πανταχού παρών, αλλά και η σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Σε όλες τις μετρήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου αποτυπώνεται πως οι πολίτες βαθμολογούν σχεδόν σε όλους τους τομείς καλύτερα την κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει εντάξει στις ομιλίες του τη φράση «δοκιμασμένο πλήρωμα» που είναι, όπως λέει, απαραίτητο στις εποχές που ζούμε. Με όλα τα παραπάνω «όπλα» η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει, εν μέσω σφοδρής πόλωσης και φανατισμού, το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που θα της δώσει το δικαίωμα στις δεύτερες εκλογές να πάρει την αυτοδυναμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή