Λεπτές ισορροπίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι μόνο η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία που θα πρέπει να κοιτάξει πώς θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Οι ισορροπίες που οφείλει να κρατήσει με το ΠΑΣΟΚ από τη νέα χρονιά είναι λεπτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία που θα πρέπει να κοιτάξει πώς θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Οι ισορροπίες που οφείλει να κρατήσει με το ΠΑΣΟΚ από τη νέα χρονιά είναι λεπτές. Η συγκρότηση της προοδευτικής διακυβέρνησης αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και μόνο με τη βοήθεια του τρίτου κόμματος μπορεί να επιτευχθεί.

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη συμβαδίζουν σε πολλά θέματα. Η ακρίβεια στην αγορά, οι ελλείψεις στα φάρμακα, οι υποκλοπές, αλλά και οι υποθέσεις των Α. Πάτση και Θ. Χειμάρα φτιάχνουν μια κοινή ατζέντα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει στα σημεία παράγοντας πιο δυνατά αντιπολιτευτικά «ντεσιμπέλ» εξαιτίας της μεγαλύτερης δύναμής της. Αυτό πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κρατάει διακριτές αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τη νέα χρονιά είναι σίγουρο ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν σε κάθε ευκαιρία να δείχνουν ότι αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα είναι περισσότερα από όσα τα χωρίζουν. Οι συζητήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο, κυρίως στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστούν, καθώς και ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν κρύβουν τα αντιδεξιά τους αισθήματα.

Ενδεχομένως και για το πολιτικό μέλλον των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως από την κυβέρνηση έχουν επικοινωνήσει και με τα δύο κόμματα.

Στην Κουμουνδούρου δεν περιμένουν ότι προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανάψει το πράσινο φως στον Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία. Ηδη από την υπόθεση του Qatargate πιέστηκε δημοσκοπικά στο τέλος του 2022. Αυτό που θα επιχειρήσουν να αναδείξουν, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον, είναι πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ.

Η «επίθεση φιλίας» του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και μέσα στο 2023. Οπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα η «Κ», το αν το «φλερτ» θα έχει μόνο «αντιδεξιά και αντιμητσοτακική» κατεύθυνση ή αν στην πορεία θα αποκτήσει προγραμματικά χαρακτηριστικά, είναι μια απόφαση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την πάρει αμέσως. Θα εξαρτηθεί βασικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη και κατά πόσο θα ισχυροποιήσει τη γραμμή πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι στην αντιπολίτευση.

Η τελευταία ευκαιρία των δύο αρχηγών να συναντηθούν λίγο πριν από τις κάλπες, σε ουδέτερο έδαφος, θα τους δοθεί στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Πραγματοποιείται η τακτική Σύνοδος Κορυφής και συνεπώς θα προηγηθεί η συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών. Εκτός και αν οι προεκλογικοί ρυθμοί είναι τόσο έντονοι που τα ταξίδια εκείνη την περίοδο θα είναι απαγορευτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή