Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οι καραμπόλες και η μάχη της Αττικής

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οι καραμπόλες και η μάχη της Αττικής

Τα βαριά ονόματα στις λίστες του ΠΑΣΟΚ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα στην κατανομή εδρών, όπως αυτά προέκυψαν μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων της απογραφής, μελετούν στο ΠΑΣΟΚ. Στόχοι, επιδιώξεις, προσανατολισμός προεκλογικής κινητοποίησης και, βεβαίως, οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων τελούν υπό μικρότερη ή μεγαλύτερη αναθεώρηση με βάση την τελική εικόνα για τις έδρες.

Η Αττική, που ούτως ή άλλως είχε τεθεί ως περιοχή προτεραιότητας, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μόνο με ουσιαστική ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος εκεί θα βελτιωθεί η συνολική επίδοση, πλέον μπαίνει στην πρώτη γραμμή. Οι επιπλέον έδρες, δύο για την Ανατολική Αττική και από μία σε Βόρειο Τομέα, Δυτικό Τομέα και Νότιο Τομέα, θεωρούνται διεκδικήσιμες με καλές πιθανότητες. Οι πλέον αισιόδοξες φωνές κοντά στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το κόμμα μπορεί να διεκδικήσει στην Αττική αξιόλογη αύξηση των ποσοστών του και να φτάσει ακόμη και στο 12%, από περίπου 5% που είχε πάρει στο λεκανοπέδιο στις προηγούμενες εκλογές. Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, βεβαίως, χαμηλώνουν τον πήχυ και κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 9% ως λογική προσδοκία.

Οι επιπλέον έδρες, δύο για την Ανατ. Αττική και από μία σε Βόρειο, Δυτικό και Νότιο Τομέα, θεωρούνται διεκδικήσιμες.

Σε αυτό που επενδύει η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η αύξηση των εδρών στην Αττική και η πιθανότητα αύξησης των εδρών που θα κερδίσει το κόμμα δίνει κίνητρο στους υποψηφίους για μεγαλύτερη κινητικότητα και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση των ποσοστών. Ως προς τα ονόματα, στον Βόρειο Τομέα θεωρείται ότι δεν απειλείται η πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου και σε πολύ καλή πορεία βρίσκονται οι Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Βλάχος και Κατερίνα Μπατζελή. Στην Ανατολική Αττική εκτιμάται ότι διατηρούν προβάδισμα οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γιάννης Σμέρος και Παντελής Ασπραδάκης. Στον Δυτικό Τομέα, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Καρχιμάκης θεωρούνται τα φαβορί, ενώ με καλές προοπτικές καταγράφεται η παρουσία του Θανάση Κατερινόπουλου. Στον Νότιο Τομέα, οι Παύλος Χρηστίδης, Τόνια Αντωνίου και Στέφανος Ξεκαλάκης θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική με τη μέχρι τώρα εικόνα.

Η διάψευση των εκτιμήσεων που ήθελαν την Αρκαδία ανάμεσα στις περιοχές που θα έχαναν μία έδρα έφερε ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργούνταν πρόβλημα με την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Αντιθέτως, ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη ήταν η απώλεια έδρας στην Αρτα, όπου το κόμμα είχε κερδίσει τη μία από τις τρεις έδρες στις προηγούμενες εκλογές και δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις τη μία από τις δύο έδρες που απομένουν πλέον. Αντιστοίχως, η μείωση εδρών σε Μαγνησία και Κοζάνη θεωρείται ότι κάνει κακό καθώς, πέραν των πιθανοτήτων για διεκδίκηση έδρας εκεί, μειώνεται και το ενδιαφέρον συμμετοχής στα ψηφοδέλτια.

Η οριστική σύνθεση των ψηφοδελτίων θα ανακοινωθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για ένα από τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου. Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει τελείως, ενώ κατά τη διαμόρφωσή τους υπήρξαν δυσκολίες δεδομένων των ποσοστώσεων για συμμετοχή γυναικών αλλά και της επιθυμίας της ηγεσίας του κόμματος να δοθεί μήνυμα ανανέωσης με ένταξη νέων υποψηφίων. Οπως χαριτολογώντας παρατηρεί έμπειρο στέλεχος του μεσαίου χώρου, «δεν υπάρχει αθρόα αυθόρμητη προσέλευση» και σε ένα βαθμό αυτό επιδεινώνεται και από τη δημοσκοπική στασιμότητα. Επίσης, η υπόθεση Καϊλή δεν βοηθά, ίσα ίσα εκτιμάται ότι «έφερε καχυποψία και στενοχώρια», όπως αναφέρεται σχετικά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή