Γλυπτά Παρθενώνα: Ανησυχία Τσίπρα – Κατηγορίες Μενδώνη για μικροκομματική σκοπιμότητα

Γλυπτά Παρθενώνα: Ανησυχία Τσίπρα – Κατηγορίες Μενδώνη για μικροκομματική σκοπιμότητα

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για την τακτική της κυβέρνησης ως προς τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε το Σάββατο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου ανήκει. Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που έκανε λόγο για μικροκομματικούς υπολογισμούς.

«Το βασικό σημείο της ανησυχίας μας δεν είναι τόσο η ανησυχία που αφορά την ένταξη μιας εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας υπόθεσης στα ευτελή όρια μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Η ανησυχία πηγάζει από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον βρετανικό Τύπο που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας συζητώντας για το θέμα σε συνάντηση του με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και νομικής διάστασης». Διότι, τόνισε, «η θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος ή καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραγράψει», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει». Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι να ξεκινήσει μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίς, αλλά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των Ελλήνων αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο που τα τελευταία 40 χρόνια, από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, έχει χαραχτεί και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το ακολουθούν».

«Μικροκομματικοί υπολογισμοί»

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η απάντηση στον κ. Τσίπρα από την υπουργό Πολιτισμού. Σε γραπτή της δήλωση η κα Μενδώνη ανέλυσε την τακτική της Αθήνας γενικά για την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων τονίζοντας ότι είναι πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος», υπενθύμισε η υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών», ανέφερε στη δήλωσή της. 

«Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων, πρόσθεσε με νόημα η κα Μενδώνη: «Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή