Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αναφορές στο ιστορικό αποτύπωμα

Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αναφορές στο ιστορικό αποτύπωμα

Ενα ολόκληρο κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας περιλαμβάνουν αναφορές στη διαδρομή του και στο αποτύπωμα της πορείας του, με μια διακριτή γραμμή, την αλλαγή πολιτεύματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ολόκληρο κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας περιλαμβάνουν αναφορές στη διαδρομή του και στο αποτύπωμα της πορείας του, με μια διακριτή γραμμή, την αλλαγή πολιτεύματος. Ανεξαρτήτως προσέγγισης, κοινό στοιχείο είναι η αναγνώριση της επίδρασης του εκλιπόντος σε κομβικές στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας αλλά και ο διαχωρισμός της πολιτικής διαδρομής από την ανθρώπινη στιγμή της απώλειας.

«Τον λόγο έχει η Ιστορία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά στη δήλωσή του: «Η πολυκύμαντη διαδρομή τού τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ιστορικές αναφορές περιελάμβανε και η δήλωση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος τόνισε: «Με τον θάνατο του άλλοτε βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

»Για όλα αυτά τον λόγο είχε και έχει προφανώς η Ιστορία, που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει. Ο ίδιος πάντως ο τέως βασιλέας Κωνσταντίνος είναι βέβαιο πως άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε έχοντας πλάι του την οικογένειά του, προς την οποία και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

«Ειλικρινή συλλυπητήρια»

Τη δική του αποτίμηση της ιστορικής διαδρομής πριν και μετά το δημοψήφισμα του 1974 κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαχωρίζει την πολιτική διαδρομή από την απώλεια για την οικογένεια. Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται: «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος, πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία. Σε ανθρώπινο επίπεδο, ωστόσο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος απηύθυνε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δήλωσε: «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, παρά την επίμονη προσπάθεια κάποιων να την ξαναγράψουν. Η μοναρχία στην Ελλάδα αποτελεί ένα κεφάλαιο της Ιστορίας το οποίο έχει κλείσει, οριστικά, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την ευρύτατη αποδοχή του πολιτικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή