Σκληρή μάχη για την πρωτιά και τις έδρες – Το σκηνικό στην Α΄ Αθηνών

Σκληρή μάχη για την πρωτιά και τις έδρες – Το σκηνικό στην Α΄ Αθηνών

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η «Κ», αρχίζοντας από την Α΄ Αθηνών, θα παρουσιάσει σε σειρά δημοσιευμάτων τα βασικά εκλογικά χαρακτηριστικά καθεμιάς από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, τη δύναμη των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές και τους βασικούς υποψηφίους

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η «Κ», αρχίζοντας από την Α΄ Αθηνών, θα παρουσιάσει σε σειρά δημοσιευμάτων τα βασικά εκλογικά χαρακτηριστικά καθεμιάς από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, τη δύναμη των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές και τους βασικούς υποψηφίους. Η μάχη των υποψηφίων θα δοθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, καθώς εάν γίνουν δεύτερες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν με λίστα.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας προδικτατορικά, σήμερα τέταρτη σε μέγεθος, η Α΄ Αθηνών, διατηρεί ιδιαίτερη σημειολογία καθώς, παραδοσιακά, ισχυρά στελέχη όλων των κομμάτων εκλέγονται εδώ. Ταυτίζεται με τα όρια του Δήμου Αθηναίων, και στις εκλογές του 2019 από τους 476.050 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν οι 243.023, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 51,05%. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε δώσει 17 έδρες, οι οποίες μειώθηκαν σε 14 στις επόμενες, τον Ιανουάριο του 2015, οι οποίες έγιναν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011. Στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία για την απογραφή του 2021, οι έδρες της Α΄ Αθηνών μειώνονται κατά μία.

Σκληρή μάχη για την πρωτιά και τις έδρες – Το σκηνικό στην Α΄ Αθηνών-1

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική άνοδος τον Μάιο του 2012 συμβολικά σηματοδοτήθηκε και με «άλωση» της Α΄ Αθηνών, όπου επικράτησε, αν και το ποσοστό που έλαβε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ήταν μόλις 19,12%. Στις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2012, η Ν.Δ. επανήλθε στην πρώτη θέση, αλλά Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015 την περιφέρεια κέρδισε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε την πρωτιά και στις ευρωεκλογές του 2014. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την Α΄ Αθηνών το 1981 τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές και ξανά στις εθνικές εκλογές του 2009.

Στις τελευταίες εκλογές, το 2019, η Ν.Δ. κέρδισε επτά έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τέσσερις έδρες και από μία το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στην περιφέρεια που θα εκλέξει έναν λιγότερο βουλευτή.

Η μείωση των εδρών κατά μία αλλά και οι νέες υποψηφιότητες στην Α΄ Αθηνών προμηνύουν μια σκληρή προεκλογική μάχη. Για τη Ν.Δ. το 2019 είχαν εκλεγεί οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή και ο διαγραφείς, και ανεξάρτητος πλέον, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Με τρεις υπουργούς και δύο πρώην υπουργούς ανάμεσα στους εκλεγμένους, ο ανταγωνισμός είναι ήδη έντονος. Και η μάχη των Αθηνών γίνεται ακόμη πιο σκληρή καθώς στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και η Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του άλλοτε υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου. Ο κ. Πιερρακάκης κατεβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή με «προίκα» την αναγνώριση ότι είναι ένας εκ των πιο επιτυχημένων υπουργών της κυβέρνησης. Η δε κ. Ροκοφύλλου, έχοντας πίσω της θητεία αντιδημάρχου στον Δήμο Αθηναίων, δεν είναι τυχαία και αμελητέα στον ανταγωνισμό υποψηφιότητα.

Βουλευτές Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ως μεταγραφή από το ΜέΡΑ25 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προστεθεί η Αγγελική Αδαμοπούλου. Η νέα ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του μέχρι πρόσφατα εκπροσώπου του κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη μεταξύ των υποψηφίων, καθώς προεξοφλείται ότι Τζανακόπουλος – Ηλιόπουλος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να εκλεγούν και οι δύο.

Για το ΠΑΣΟΚ η Α΄ Αθηνών έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών συνεχώς από το 2000, όταν μετακινήθηκε ως υποψήφιος από τα Δωδεκάνησα, και μετά. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του στην Αττική. Υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών θα είναι ο Παύλος Γερουλάνος, που θεωρείται ότι έχει ισχυρά ερείσματα και μέσω του Δήμου Αθηναίων έχει ενισχύσει το πολιτικό αποτύπωμά του. Με εφόδιο την προϋπηρεσία της στα κοινά ως δημοτική σύμβουλος, μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή η Ρωξάνη Μπέη, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν η Ζέφη Δημαδάμα, ο Μάνος Επιτροπάκης, ο Δημήτρης Οικονόμου κ.ά.

Από το ΚΚΕ εκλέγεται σταθερά στην Α΄ Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή