ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντονη κριτική ασκεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην τουρκική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ενόψει των προεδρικών εκλογών κατέστειλε επιθετικά τους διαφωνούντες και τους πολιτικούς αντιπάλους της, επιβάλλοντας λογοκρισία και φυλακίσεις».
Στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα το HRW αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές, προκειμένου να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση, χρησιμοποιούν τη λογοκρισία στο Ιντερνετ και νόμους περί παραπληροφόρησης. «Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει άκρως καταχρηστικούς ελιγμούς εναντίον της αντιπολίτευσης, έχει επιβάλει καθολικές απαγορεύσεις στις δημόσιες διαμαρτυρίες, και έχει φυλακίσει και καταδικάσει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρούμενους επικριτές μέσω δικαστηρίων που ενεργούν βάσει πολιτικών εντολών», αναφέρει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Χιου Ουίλιαμσον.
Το HRW υπενθυμίζει πως «όταν συντασσόταν η έκθεση, τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ήταν προφυλακισμένοι ή εξέτιαν ποινές φυλάκισης για αδικήματα τρομοκρατίας εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς τους ή της σχέσης τους με μέσα ενημέρωσης».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται επίσης στην καταδίκη του επιχειρηματία-ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά σε ισόβια με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς και στη χρήση από τις τουρκικές αρχές κατηγοριών για τρομοκρατία και δυσφήμηση σε βάρος άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της επικεφαλής του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούν Φιντζαντζί.
Στην έκθεσή του αναφέρει ότι ενόψει προεδρικών εκλογών η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε «λογοκρισία και φυλακίσεις» σε διαφωνούντες και πολιτικούς αντιπάλους.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 5 μηνών, αλλά και το αίτημα των τουρκικών αρχών για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP θα εντείνουν τις αντιδράσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για την απόφαση δικαστηρίου της Τρίπολης για «αναστολή εκτέλεσης» της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως αμέσως μετά την απόφαση επικοινώνησε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. «Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία στο περιθώριο της επίσκεψής μας, στις 3 Οκτωβρίου. Το κείμενο είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας. Αυτά δεν χρειάζεται να περάσουν από το Κοινοβούλιο ούτως ή άλλως στη Λιβύη. Οπως ακριβώς τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Λιβύη με άλλες χώρες. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση. Τελικά είναι μια απόφαση. Δεν είναι η τελική απόφαση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη συμφωνία και κάνει την απαραίτητη δουλειά και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Είπαν ότι την υποστηρίζουν και θα το παρακολουθήσουν στενά», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Τέλος, για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Αγκυρα, για την ενέργεια «τρομοκρατών του PKK» –όπως αναφέρουν οι τουρκικές αρχές– να κρεμάσουν ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης. Στην Αγκυρα κάνουν λόγο για στοχοποίηση του προέδρου Ερντογάν από υποστηρικτές του PKK.
Η Τουρκία μέχρι και σήμερα συνεχίζει να διαπραγματεύεται και να θέτει όρους στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως την έκδοση πολλών μελών του PKK και της οργάνωσης FETO (Γκιουλενιστές) στην Τουρκία.