Ποια είναι η πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα; Αν πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα, με αδύναμους δημοκρατικούς θεσμούς, αυταρχική λειτουργία του κράτους, έλλειψη ελευθερίας του Tύπου, που προσομοιάζει περισσότερο σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς παρά σε ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Σύμφωνα με το ίδιο αφήγημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των λίγων και αδιαφορεί για τους πολλούς, η δημόσια παιδεία υποβαθμίζεται χάριν της ιδιωτικής, οι ανισότητες διευρύνονται, η διεθνής θέση της χώρας υποβαθμίζεται διαρκώς και βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε σειρά κρίσιμων δεικτών (πληθωρισμός, τιμές ρεύματος, επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, μεταξύ άλλων). Κατά τον κ. Τσίπρα, λοιπόν, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που παρέδωσε το 2019. Κι όλα αυτά ως συνέπεια των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Είναι πράγματι αυτή η εικόνα της χώρας ή πρόκειται για μια καρικατούρα που έχει δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας και την προβάλλει τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, αδιαφορώντας αν στην προσπάθειά του να πλήξει την κυβέρνηση πλήττει τη χώρα; Ας αναζητήσουμε την αλήθεια στους αριθμούς. Η Ελλάδα είχε την τρίτη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021, που συνεχίστηκε πιο δυναμικά ανεβάζοντάς τη στην πρώτη θέση το 2022, οι άμεσες ξένες επενδύσεις φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Δεκάδες νέες υποδομές είτε παραδίδονται είτε κατασκευάζονται σε όλη την επικράτεια. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούν ήδη δεκάδες δράσεις.
Η ανάπτυξη έρχεται πλέον από επενδύσεις και εξωστρέφεια. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι μια επιτυχία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ισχυρή δυναμική. Οι εξαγωγές φτάνουν τα 74 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ και πρόσφατα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια προχωρούν σε συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ.
Εταιρείες, παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, επενδύουν στην Ελλάδα επειδή τη βλέπουν ως κέντρο ενός πολύ ευρύτερου χώρου. Κι αυτό όχι λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού (οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ φθηνότερο), αλλά επειδή είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα της περιοχής. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και τις προϋποθέσεις να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό. Οι αλλαγές έχουν σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Η ανεργία, από 17,9% το 2019, έπεσε στο 11,6% τον Νοέμβριο του 2022.
Η χώρα βρίσκεται πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ και πρόσφατα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στον ενεργειακό τομέα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος κι αποτελεί πλέον μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Ανέλαβε δε πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσά τους: η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, η εισήγηση, μαζί με ακόμη 8 χώρες, του Ταμείου Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID-19, η υιοθέτηση από την Ε.Ε. του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας.
Το 2019 η Ελλάδα έβγαινε βαριά τραυματισμένη από μια δεκαετή κρίση και προσδοκούσε την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, με ανάπτυξη και αύξηση της ευημερίας. Υστερα από λίγους μήνες ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και πριν ανακάμψει από αυτήν ξέσπασε πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με μεγάλες συνέπειες, σε ενεργειακό, οικονομικό, γεωπολιτικό επίπεδο. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η Ελλάδα κατόρθωσε να κάνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, εξωστρέφειας, πράσινης μετάβασης, ψηφιοποίησης του κράτους. Προφανώς μένουν πολλά να γίνουν. Οι χώρες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, το ΕΣΥ έχει ακόμη πολλά προβλήματα, το κράτος χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμό, η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτά είναι κάποια από τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας. Στις ερχόμενες εκλογές θα κριθεί η συνέχιση της πορείας προόδου. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη την εγγυάται. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιληφθεί ότι βασική αιτία για τη χαμηλή πολιτική του απήχηση είναι η απόσταση από την πραγματικότητα κι εξακολουθεί να μιλάει για μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών που ταιριάζει στα δικά του, τριτοκοσμικά, μέτρα.
* Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr