Θεωρείο: Ένας άξιος ναύαρχος

Θεωρείο: Ένας άξιος ναύαρχος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πλέον άξιους και ικανούς ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης αποστρατεύθηκε. Ηταν ένας άνθρωπος που μαζί με τον επίσης εξαιρετικό και αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προσωπικού του Ναυτικού. Δεν μάσαγε βεβαίως τα λόγια του και έδωσε μάχη για αυτό που θεωρούσε σωστό για τη χώρα και το Οπλο. Κατηγορήθηκε αδίκως για αντιαμερικανισμό, προερχόμενο από τις εμπειρίες του πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε ως ΓΕΕΘΑ στην κρίση των Ιμίων. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, και ο λόγος που έφερε αντιρρήσεις στην αγορά αμερικανικών πολεμικών σκαφών ήταν ότι την ίδια σθεναρή άποψη είχε τότε σύσσωμη η ηγεσία του Ναυτικού. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχασαν έναν άξιο ηγέτη. Το μόνο που ελαφρύνει το κλίμα στις τάξεις του Ναυτικού είναι το ότι στη θέση του τοποθετήθηκε ο αντιναύαρχος Κατάρας, που είναι ένας εξαιρετικός και επιτελικός αξιωματικός, που συνεργάστηκε με τον Λυμπέρη στην περίφημη κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Μία εξαίρεση

«Ο Φλώρος τα πήρε όλα», είναι η φράση που ακούγεται στο Πεντάγωνο, όπως σας έλεγα χθες, μετά τις αλλαγές στο στράτευμα. Οσοι όμως ξέρουν τι συμβαίνει εκεί, επισημαίνουν μία εξαίρεση.

Η οικογένεια Σαμαρά

Πολύς θόρυβος έγινε γύρω από το προσκύνημα του Αντώνη Σαμαρά στο φέρετρο του τέως βασιλιά. Το ενδιαφέρον είναι πόσο μοιρασμένη ήταν η οικογένειά του. Ο παππούς του, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό», ήταν θεράπων ιατρός και πολύ κοντά στον βασιλιά Παύλο. Η γιαγιά του από τη μάνα του, όμως, Βιργινία Ζάννα, ήταν επικεφαλής του αντιμοναρχικού αγώνα πριν από το δημοψήφισμα του 1974.

Νέα ομιλία

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως θα μιλήσει ξανά δημοσίως την επόμενη εβδομάδα, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη θα προλογίσει εκδήλωση του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, που αποτελεί ένα από τα «δικά του παιδιά» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Μαζί

Μία έκπληξη είχε το πρόσφατο ταξίδι του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Ρώμη, καθώς τον υπουργό συνόδευε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Η αιτία του ταξιδιού του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ήταν βέβαια η φιλία που δένει τους δύο άνδρες, αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του υπουργού περιλάμβανε επίσκεψη στη Βενετία, όπου εδρεύει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, έχοντας κάνει διδακτορικό με θέμα «Η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα», γνωρίζει από πρώτο χέρι τους δεσμούς της ιταλικής πόλης με την πατρίδα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή