Οι τουρκικές εκλογές και η Αθήνα – Πώς προσεγγίζει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις Ερντογάν

Οι τουρκικές εκλογές και η Αθήνα – Πώς προσεγγίζει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος «έδειξε» χθες εκλογές στις 14 Μαΐου - Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν οι κάλπες στην Τουρκία να επηρεάσουν τις διπλές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ουσιαστικά χθες, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, πως η 14η Μαΐου θα είναι η ημέρα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, όπως είχε σημειώσει η «Κ» από την περασμένη Τρίτη.

Το εύλογο ερώτημα έπειτα από αυτή την εξέλιξη είναι κατά πόσο μπορούν οι εκλογές στην Τουρκία να επηρεάσουν τις διπλές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

Ενα σενάριο υπαρκτό είναι η Τουρκία να χρειαστεί και δεύτερο γύρο εκλογών, εάν κάποιος από τους υποψηφίους για την προεδρία δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το «50% συν 1» ψήφο που απαιτείται.

Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά, στις 21 Μαΐου. Το Μαξίμου γνωρίζει αυτό που επισημαίνουν άπαντες οι αναλυτές: σε αυτή την περίπτωση η εβδομάδα μεταξύ 14ης και 21ης Μαΐου θα μοιάζει με «διαβολοβδομάδα», καθώς οι εθνικιστές στην Τουρκία θα έχουν ρόλο ρυθμιστή και ο Τούρκος πρόεδρος ίσως χρειάζεται ένα ντεμαράζ για να φτάσει στην εκλογική νίκη.

Με αυτό ως ενδεχόμενο, έμπειρες πηγές σημειώνουν πως το πιο ασφαλές εθνικά σενάριο, είναι οι εκλογές στην Ελλάδα να έχουν ολοκληρωθεί και αυτές την 14η Μαΐου και η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση.

Εκλογές και… Ολυμπος

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο την 14η Μαΐου να διεξαχθούν τόσο οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία όσο και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σενάριο, η 9η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία των πρώτων εκλογών και πέντε εβδομάδες μετά, στις 14 Μαΐου οι δεύτερες. Πηγές του Μαξίμου πάντως σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν ετεροπροσδιορίζεται» και δεν πιστεύουν πως υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου, ενώ θεωρούν πως ίσως είναι καλύτερο οι κάλπες στην Τουρκία να προηγηθούν των ελληνικών.

Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό πως ο Μάιος είναι μήνας εκλογών, είτε είναι οι πρώτες είτε οι δεύτερες. Η 14η Μαΐου ως χρόνος διεξαγωγής των εκλογών φωτογραφήθηκε και χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την περιοδεία του στον Κορυδαλλό. Μιλώντας με έναν ορειβάτη, του είπε πως θέλει να ανέβει στον Ολυμπο, προσθέτοντας την ατάκα «τον Μάιο, μετά τις εκλογές» δείχνοντας πως έχει ήδη στο μυαλό του τα χρονικά όρια των εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ερώτημα βεβαίως είναι τι γίνεται εάν μετά τις δεύτερες εκλογές –στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν στις 14 Μαΐου– δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανές επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία θα συμπέσουν με τις διερευνητικές στην Ελλάδα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν, ωστόσο, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία ημερομηνιών, πως η χώρα μετά τις δεύτερες εκλογές θα έχει κυβέρνηση το ίδιο βράδυ.

Διαδικαστικά, όπως σημειώνει στην «Κ» έμπειρος νομικός, η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου δύναται να γίνει και τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές, η χώρα θα διαθέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση πέντε εβδομάδων που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μια κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή