Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο: Σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο: Σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο

Τριήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Oλαφ Σολτς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια χρονική στιγμή πρωτόγνωρης κανονικότητας για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αφίχθη χθες στο Βερολίνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Επειτα από μία δεκαετία διμερών τριβών λόγω της κρίσης χρέους, του μεταναστευτικού και της τήρησης ίσων αποστάσεων προς την Τουρκία και την Ελλάδα από τη γερμανική κυβέρνηση, Αθήνα και Βερολίνο διανύουν σήμερα μια παρατεταμένη περίοδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αν και η πρώτη χειραψία της Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόεδρο του Bundestag Μπέρμπελ Μπας δόθηκε κάτω από ένα πορτρέτο του προηγούμενου προέδρου του σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια υπενθύμιση του τραυματικού πρόσφατου παρελθόντος, οι δύο γυναίκες είχαν μια εξαιρετικά φιλική συζήτηση για θέματα που μάλλον ενώνουν παρά χωρίζουν Ελλάδα και Γερμανία: την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράτυπα τα ευρωπαϊκά σύνορα, τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Η κ. Σακελλαροπούλου έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, αλλά η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος παρέπεμψε επιγραμματικά το θέμα στη Regierung (κυβέρνηση).

Στην παρούσα φάση η τρικομματική κυβέρνηση στο Βερολίνο αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Μπορεί η ενεργειακή κρίση να πέρασε μάλλον αναίμακτα λόγω και του (προς το παρόν τουλάχιστον) ήπιου χειμώνα, το φιάσκο όμως με την αποπομπή της υπουργού Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τον ούτως ή άλλως αντιδημοφιλή καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Επιπλέον, η γερμανική συντηρητική αντιπολίτευση επιμένει να παίζει το χαρτί της ξενοφοβίας για να αλιεύσει ψήφους από τα δεξιά της. Την ώρα που πραγματοποιούνταν οι επαφές της κ. Σακελλαροπούλου με την κ. Μπας, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείτο το θέμα των επεισοδίων της Πρωτοχρονιάς και οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές έλεγαν με νόημα ότι τα δύο τρίτα των συλληφθέντων είχαν μεταναστευτική καταγωγή.

Το ελληνικό παράπονο

Επειτα από μία δεκαετία διμερών τριβών λόγω της κρίσης χρέους, Αθήνα και Βερολίνο διανύουν σήμερα μια παρατεταμένη περίοδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σε συζητήσεις με Ελληνες διπλωμάτες και δημοσιογράφους στο Βερολίνο περιγράφεται μια δυναμική ομογένεια που αριθμεί σχεδόν 600.000 ανθρώπους με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 8.000 γιατροί, οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία έχοντας ολοκληρώσει ήδη την ειδικότητά τους επειδή οι συνθήκες εργασίας και οι απολαβές είναι πολύ καλύτερες.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο μερικές εκατοντάδες Ελληνες έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των αποδήμων ψηφοφόρων, επειδή δεν έχουν ενημερωθεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ή επειδή δεν πληρούν κάποια από τις προϋποθέσεις: ειδικά οι μακροχρόνιοι μετανάστες στη Γερμανία δεν έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες κι ενώ θα ήθελαν να συμμετάσχουν αποκλείονται από τη διαδικασία. Το παράπονο για τη σχετική ρύθμιση επανέρχεται σε κάθε συζήτηση με Ελληνες που ζουν στη Γερμανία.

Επειτα από μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά Πρέντσλαουερ Μπεργκ στο πρώην ανατολικό Βερολίνο, η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στην πινακοθήκη «Gemaeldegalerie Kulturforum» από τη διευθύντρια του μουσείου. Στη συνέχεια είχε επαφές με παράγοντες των ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία και τον μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι μάλιστα η πρώτη Πρόεδρος που θα συναντήσει ο Γερμανός Πρόεδρος το 2023. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο με την επίσκεψη της Προέδρου στην καγκελαρία για συνομιλίες με τον Ολαφ Σολτς. Την Πρόεδρο συνοδεύει στο ταξίδι της στη γερμανική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο οποίος είναι επικεφαλής των διυπουργικών διαβουλεύσεων του σχεδίου δράσης για τη διμερή συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή