Qatargate – Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση αποφυλάκισης ή όχι

Qatargate – Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση αποφυλάκισης ή όχι

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου. Για συνθήκες κράτησης που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο οι δικηγόροι της κ. Καϊλή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προδικαστικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει σήμερα την απόφαση για το αν η Εύα Καϊλή θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Qatargate – Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση αποφυλάκισης ή όχι-1
AP / Geert Vanden Wijngaert

Λίγο πριν γίνει γνωστή η απόφαση, ο συνήγορος της κ. Καϊλή έκανε λόγο για μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια» σημείωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε:

«Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την κυρία Εύα Καϊλή. Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καιλή είναι αθώα. Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής. Η Εύα Καϊλή δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι. Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλη κατηγορείται αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!».

 

Ως προς την υπερασπιστική της γραμμή, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπογραμμίζοντας ότι άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ η ίδια είναι στην φυλακή.

Σημειώνεται πως ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης.

«Ο Παντσέρι είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια», λέει o δικηγόρος του

Ο Βέλγος δικηγόρος του Αντόνιο ΠαντσέριΜαρκ Ουτεντάλ, με δηλώσεις του χθες στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, αναφέρθηκε στην απόφαση του πελάτη του να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τους εισαγγελείς των Βρυξελλών.

«Ο Αντόνιο Παντσέρι είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών. Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε κατάσταση πραγματικού ψυχολογικού σοκ», δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή.

Qatargate – Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση αποφυλάκισης ή όχι-2

«Είναι στη διάθεση των ανακριτών όλη την ημέρα και τη νύχτα για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ελπίζει να μην τύχει τίποτα το οδυνηρό στη σύζυγό του και στην κόρη του», είπε ο Ουτεντάλ.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «οι επόμενες ανακρίσεις του Παντσέρι αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με μυστικές συναντήσεις» και ότι «πέρα από το ότι η ποινή του θα μειωθεί στον ένα χρόνο φυλάκισης, πέτυχε αυτό που ήθελε, να μην αποκρύψει τίποτα από όλο αυτόν το φάκελλο».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή