«Περίπου ίδια εποχή» η διενέργεια εκλογών σε Ελλάδα – Τουρκία

«Περίπου ίδια εποχή» η διενέργεια εκλογών σε Ελλάδα – Τουρκία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Πρόσθεσε δε, πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», σημειώνοντας πως «το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει». Συνεχίζοντας να αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όσο υπάρχει συμφωνία στους κανόνες, δηλαδή στο διεθνές δίκαιο, τόσο μπορούν να κρατούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Αγκυρα πως εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρον πως «θα γίνουν περίπου ίδια εποχή και στις δύο χώρες», σημειώνοντας πως «υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», αλλά «ακόμη κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο» χωρίς απειλές, καταλήγοντας πως «δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν». Τόνισε ωστόσο πως «υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης», όπως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. «Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις». Τέλος, άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθάει τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας πως «θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη» και εστίασε στα διλήμματα. «Οι Ελληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε και τη νέα διαιρετική τομή που δεν είναι, όπως είπε, το «Αριστερά ή Δεξιά», όσο η τομή «ανάμεσα σε λαϊκιστές και πραγματιστές».

Οσον αφορά την οικονομία, είπε πως «κανείς δεν συζητάει για το ελληνικό χρέος» και «τα πολλά σύννεφα εξαφανίστηκαν», κάνοντας λόγο για «μια ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού». Τέλος, ανέφερε πως «περιμένω ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2023 και μπορούμε να εκπλήξουμε κιόλας».

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είχε μπαράζ συναντήσεων με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Coursera, Τζεφ Μαγκιονκάλντα, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, είχε ακόμη συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της AstraZeneca, Λάιφ Γιόχανσον, με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τους διευθύνοντες συμβούλους της Allianz, Ολιβερ Μπατ και της The Coca-Cola Company, Τζέιμς Κουίνσι, ενώ έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership», του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή