Ν.Δ.: Τα τέσσερα στοιχεία – κλειδιά της αυτοδυναμίας

Ν.Δ.: Τα τέσσερα στοιχεία – κλειδιά της αυτοδυναμίας

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις – Τα συν και τα πλην

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι τα στοιχεία που βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τους κάνουν να νιώθουν αισιοδοξία πως η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος; Και ποια είναι εκείνα που δημιουργούν ανασφάλεια και χρήζουν άμεσης βελτίωσης; Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου, παρά τις επιμέρους διαφορές, δείχνουν όλες τέσσερα βασικά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και «ασυνήθιστα» για μια κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας.

Πρώτον, οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. είναι μεγαλύτερες από ό,τι οι εκροές. Αυτό το στοιχείο αποτυπώνει αφενός την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει και αφετέρου «ασφαλίζει» την κατάταξη μεταξύ των δύο κομμάτων: η Ν.Δ. θα είναι πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος, με το βασικό ερώτημα να είναι το εύρος της διαφοράς. Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει μια προσωπική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα, που κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το διακύβευμα των δεύτερων εκλογών, όπως το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς το τελικό ερώτημα θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις μετρήσεις προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Τρίτον, στο κομβικό ερώτημα «πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριζόταν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει αρνητικές γνώμες, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε, η πλειοψηφία δηλώνει «χειρότερα». Τέταρτον, σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις το ποσοστό των πολιτών που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυξάνεται και υποχωρεί εκείνο που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Στη μεγάλη εικόνα ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική, τα δημόσια έργα και ο τουρισμός είναι μερικά από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης, που εξηγούν γιατί η απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως για τη Ν.Δ. το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι εάν θα πάρει την πρώτη θέση, αλλά το ποσοστό με το οποίο θα γίνει αυτό, ώστε να μπορεί στις επαναληπτικές να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπάρχουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ανησυχητικά στοιχεία.

Τα αρνητικά

Οταν τα ερωτήματα δεν συμπεριλαμβάνουν σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απαντήσεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές σε κάποια θέματα. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ερώτημα αν η χώρα βαδίζει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, η πλειοψηφία απαντά «λάθος», ενώ σε θέματα ακρίβειας η κυβέρνηση δεν παίρνει καλό βαθμό, με τα μέτρα που έχει λάβει να μην ικανοποιούν την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Χαμηλή πτήση καταγράφει η πλειοψηφία και σε θέματα διαφθοράς, ως απότοκο της όλης υπόθεσης των παρακολουθήσεων που δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση όσον αφορά το θεσμικό προφίλ της.

Οσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλά ή χαμηλότερα του αναμενομένου, ποσοστά σε τρεις κοινωνικές ομάδες: τους νέους, τις γυναίκες και όσους ανήκουν στην κατηγορία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει βάση και στις τρεις κατηγορίες, με πιο δύσκολες ωστόσο να θεωρούνται οι νέοι και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι ένα κοινό που εκτιμάται πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες προσέγγισης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT