Δέκα προτάσεις για να ψηφίσουν στις εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού

Δέκα προτάσεις για να ψηφίσουν στις εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού

Δράσεις με μικρό ή μηδαμινό κόστος, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να διευκολύνουν σημαντικά τους ομογενείς

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταποκρινόμενοι στο ρεπορτάζ για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο δημοσίευσε η «Κ» στις 18.1.2023, όπου αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, δύο Ελληνες ομογενείς από τις ΗΠΑ, ο δρ Γεώργιος Λάσκαρης, πυρηνικός φυσικός, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και η Αφροδίτη Ξύδη, μηχανικός και επίσης σύμβουλος επιχειρήσεων, αμφότεροι εκ των ιδρυτών του νέου Ινστιτούτου Πολιτικής «Δεσμός», απέστειλαν συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι δύο ομογενείς προτείνουν δέκα συγκεκριμένους τρόπους – κανάλια ενημέρωσης έτσι ώστε να ευδοκιμήσει η προσπάθεια διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Οπως σημειώνουν, οι περισσότερες προτάσεις τους μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κόστος, ενώ τρεις από αυτές «αποτελούν μέτρα μικρού δημοσιονομικού κόστους, που όμως μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στον τελικό αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα και η αίτησή τους έχει εγκριθεί δεν ξεπερνούν τους 4.000.

Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα μπορούσαν με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας να συμμετέχουν από μακριά σε αυτές τις εθνικές εκλογές δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάντως, στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν 12.000 Ελληνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Οι προτάσεις:

1. Αποστολή ενημερωτικού υλικού για την ψήφο των αποδήμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους φορολογουμένους που ανήκουν στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

2. Κατάρτιση λίστας όλων των ελληνικών φοιτητικών και ακαδημαϊκών οργανώσεων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ώστε να ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές. (Η κατάρτιση μητρώου Ελλήνων ακαδημαϊκών που είχε εξαγγελθεί πριν από κάποιο χρονικό διάστημα θα βοηθούσε τα μέγιστα, αν είχε ολοκληρωθεί, σε αυτή την προσπάθεια).

3. Αποστολή ενημερωτικού υλικού στις περίπου 1.500 ομογενειακές κοινότητες της Βόρειας Αμερικής, όπως και στις περίπου 1.000 ελληνικές κοινότητες της Ευρώπης ώστε να προωθηθεί στα μέλη τους.

4. Ενημέρωση για το δικαίωμα ψήφου μέσω της Εκκλησίας, η οποία διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο ελληνορθόδοξων κοινοτήτων σε όλο τον πλανήτη και η οποία τηρεί λεπτομερή αρχεία των κατά τόπους ενοριτών (που είναι και οικονομικοί συνδρομητές στην περίπτωση ΗΠΑ και Καναδά).

Δράσεις με μικρό ή μηδαμινό κόστος, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να διευκολύνουν σημαντικά τους ομογενείς.

5. Κατάρτιση λίστας όλων των ελληνικών σχολείων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ώστε να ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι γονείς των μαθητών.

6. Εντολή εγγραφής στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που εργάζονται στις πρεσβείες και προξενικές αρχές.

7. Εντολή εγγραφής στους υπαλλήλους του υπουργείου Αμυνας, που ζουν και εκπαιδεύονται στις συμμαχικές χώρες, όπως και στους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχουν αποσπαστεί σε εκπαιδευτήρια του εξωτερικού (οι δύο προαναφερόμενες δράσεις θα βοηθήσουν να συμπληρωθεί τουλάχιστον ο αριθμός των 40 εκλογέων που απαιτείται από τον νόμο ώστε να στηθούν κάλπες παντού στον κόσμο).

8. Προσλήψεις ορισμένου χρόνου υπαλλήλων εξοικειωμένων με τις νέες τεχνολογίες οι οποίοι σε συντονισμό με τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές θα προχωρήσουν σε διά ζώσης ενημέρωση των ελληνικών κοινοτήτων και εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

9. Ιδρυση κέντρου εξυπηρέτησης αποδήμων, που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο καλύπτοντας όλο τον πλανήτη και θα βοηθάει στη λύση προβλημάτων εγγραφής άμεσα και αποτελεσματικά.

10. Προβολή διαφημιστικής καμπάνιας σχετικά με την ψήφο των αποδήμων με βάση την ανίχνευση της ιντερνετικής διεύθυνσης (IP) του χρήστη σε όλους τους ηλεκτρονικούς ιστότοπους των δημόσιων οργανισμών, τραπεζών – και όχι μόνο δημοσιογραφικών οργανισμών, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Μια καλή αρχή

Oπως σημειώνουν ο εκτελεστικός διευθυντής και η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δεσμός», «η διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό είναι μια καλή αρχή για την οργανική σύνδεση της ομογένειας με το ελληνικό κράτος. Αυτό το δικαίωμα, που είναι αποτέλεσμα ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης, πρέπει να το περιφρουρήσουμε και να το εμβαθύνουμε. Η πρακτική εφαρμογή κάθε νέου νόμου δεν επέρχεται άμεσα μετά την ψήφισή του, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες για το περιεχόμενό του. Προτείνουμε, λοιπόν, στην ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την ενημέρωση των απόδημων όπου Γης και την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Προτρέπουμε επίσης τους απόδημους Ελληνες να καταθέσουν αίτηση στο www.apodimoi.gov.gr για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή