Η χημεία των τεσσάρων στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς δικτυώνονται οι κομματικές τάσεις στον Πολιτικό Σχεδιασμό

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, ένα όργανο που δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με εκπροσώπους από τις τέσσερις «φυλές» του κόμματος, διαμορφώνει αυτή την περίοδο, σε μεγάλο βαθμό, τη στρατηγική της Κουμουνδούρου. Από εκεί βγήκε άλλωστε πολύ νωρίς το βασικό προεκλογικό σύνθημα: «Δικαιοσύνη παντού». Με συντονιστή τον Νίκο Μπίστη, ο Νίκος Παππάς είναι πλέον online αρκετές ώρες την εβδομάδα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες τους στην Πολιτική Γραμματεία. Τη διαδικτυακή τετράδα συμπληρώνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Ετοιμάζουν εισηγήσεις και προτάσεις τις οποίες παρουσιάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν στάθηκε στην κατά κράτος επικράτηση των «προεδρικών» στο συνέδριο. Η «Γέφυρα», η «πλειοψηφία», η «Ομπρέλα» και το «πρώην ΠΑΣΟΚ» εκπροσωπούνται ισομερώς από πρόσωπα που προφανώς ειδικεύονται στο να «παράγουν ιδέες».

Η χημεία των τεσσάρων στον ΣΥΡΙΖΑ-1

Γιάννης Ραγκούσης
Ο πασοκογενής

Το πρώτο ανάλογο «πείραμα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 διευρύνοντας τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλά στελέχη παραδέχονται βέβαια πως η κατάσταση τότε για το κόμμα ήταν μη αναστρέψιμη. Ο Γιάννης Ραγκούσης συμμετείχε στην αντίστοιχη σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, είχε έτσι προηγούμενη εμπειρία εκλογικής προετοιμασίας. Η πρώτη του επαφή με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 2018 σε μια εκδήλωση για τις προοδευτικές δυνάμεις και η πιο στενή επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα άρχισε μετά μια ομιλία του για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τι «στεναχωρεί και τι όχι» τον κόσμο της Χαριλάου Τρικούπη και προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες.

Δεν αποκλείεται στην πορεία προς τις εκλογές ο Πολιτικός Σχεδιασμός να μετατραπεί σε μια πιο μεγάλη Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, εκτιμούσαν στελέχη που μίλησαν στην «Κ». Συμμετέχει άλλωστε παντού. Εξαιρετικά συχνά συνεδριάζει από κοινού με το Εκτελεστικό Γραφείο και για αυτό πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανή η ένωση των δύο ομάδων με τη συνδρομή του υπευθύνου του προγράμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με άλλες πηγές, έχουν υπάρξει και συναντήσεις με το επικοινωνιακό επιτελείο παρουσία των Θανάση Καρτερού, Νίκου Ανδριόπουλου και Μπάμπη Παπαδάκη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο θεωρητικός

Για την επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο άτυπο όργανο να ετοιμαστεί ένα ενημερωτικό σημείωμα προς όλα τα στελέχη, αλλά και ένα φυλλάδιο σε συνεργασία με την Εφη Αχτσιόγλου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Θεανώ Φωτίου, ήταν λυτρωτική. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Στους συνταξιούχους «χωλαίνει» ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι το κοινό που θέλει να επαναπροσεγγίσει. Σε δύο σελίδες θα δίνονται απαντήσεις και θα αναλύεται γιατί η κυβέρνηση «βολεύεται» στο να κατηγορεί τον συγκεκριμένο νόμο. Οι οικονομικές γνώσεις και η εμπειρία του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι πολύτιμες στο brainstorming του εβδόμου ορόφου της Κουμουνδούρου. Ασχολείται πολύ με θέματα κοινωνικών ανισοτήτων και αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα νέο project στην επιτροπή σε σχέση με ερημωμένες περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι είναι η συνείδηση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος βοηθά στο να κρατούνται οι ισορροπίες. Φέρεται να διαφώνησε με το timing που έγιναν οι δύο μεταγραφές των βουλευτριών του ΜέΡΑ25, ωστόσο ο κοινός στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης οδηγεί τελικά στη σύνθεση και σε χρήσιμα συμπεράσματα. Το ένστικτο της εκλογικής νίκης λειτουργεί στις συναντήσεις των «πέντε» και τις διαφορετικές προσεγγίσεις ενώνει η αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποτελεσματικός το μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που συνυπήρχαν στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού το 2008, λίγο πριν γίνει πρόεδρος. Διαφωνίες στρατηγικής, πολιτικού προσανατολισμού και τακτικής υπήρξαν, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την εμπιστοσύνη που του έχει.

Νίκος Παππάς
Ο προεδρικός

Η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Σχεδιασμού ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τις υποκλοπές. Ο Νίκος Παππάς είχε εισηγηθεί από την πρώτη στιγμή τη σύνδεση των παρακολουθήσεων με τα ζητήματα της οικονομίας. Να εξηγήσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πως οι παρακολουθήσεις είναι το εργαλείο καταναγκασμού του εκλογικού σώματος και του συστήματος για την εφαρμογή των πολιτικών της ακρίβειας. Εχει αναλάβει το κομμάτι των δανείων, του ιδιωτικού χρέους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πρωτοσυναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου το 1995, σε σύσκεψη φοιτητών του Συνασπισμού. Δεκατέσσερις άνθρωποι όλοι κι όλοι. Στο τελευταίο συνέδριο είχε κομβικό ρόλο για την επικράτηση των «προεδρικών», καθώς είναι ο επικεφαλής τους. Yπεραμύνθηκε της διεύρυνσης και η συμμετοχή του στο όργανο δείχνει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπό του. Ολα αυτά τη στιγμή που η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μέσω του Ειδικού Δικαστηρίου έχει φέρει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση απολογούμενου.

Από τον Πολιτικό Σχεδιασμό ζητείται συχνά η συνδρομή του «δημοσκόπου» του κόμματος Κώστα Πουλάκη, ώστε να ανιχνευθούν μέσω ερωτήσεων πεδία και συμπεριφορές συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Κάπως έτσι γεννήθηκε η καμπάνια «Χάου Του» με πρωταγωνιστές τους νέους, στους οποίους οι μετρήσεις που έχουν στην Κουμουνδούρου δείχνουν υπεροχή γύρω στις 10 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Νίκος Μπίστης
Ο βετεράνος

Ο Νίκος Μπίστης δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και αυτό ίσως τον «απελευθερώνει» στο να επιτελεί χωρίς δεσμεύσεις και αποσπάσεις τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ομάδας. Προερχόμενος από τον Συνασπισμό, γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα το 1999, όταν ο τέως πρωθυπουργός ήταν γραμματέας της νεολαίας. Ως πρώην «σημιτικός» είναι το πρόσωπο που έχει πρωτοστατήσει για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό άλλωστε «νομιμοποιείται» να ασκεί κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν οι υπόλοιποι στο κόμμα το αποφεύγουν. Σε πολλές θυελλώδεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, οι παρεμβάσεις του, ακόμη και γραπτές, έχουν θεωρηθεί ειρηνευτικές. Δεν παρεκκλίνει ποτέ από τη βάση της διατήρησης της κεντρικής γραμμής του κόμματος που στοχεύει κατά 50% στην οικονομία και στην κοινωνία και κατά 50% στη δημοκρατία και στους θεσμούς. Είναι το πρόσωπο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει κυβέρνηση των ηττημένων» παρενέβη συμπληρωματικά λέγοντας πως «εμείς θα κάνουμε την κυβέρνηση των νικητών». Και η προτροπή για αλλαγή του αρνητικού μηνύματος σε θετικό ενδεχομένως να «κλείνει το μάτι» σε εναλλακτικές μορφές διακυβέρνησης στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση «φτάσει κοντά στην πηγή» αλλά δεν καταφέρει τελικά «να πιει νερό» στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Αποκαλυπτήρια για τις λίστες

Η εμπλοκή της επιτροπής σε όλα τα μεγάλα θέματα θεωρείται πλέον αυτονόητη. Πριν πάρουν τη «σκυτάλη» ο Μιχάλης Καλογήρου και οι νομικοί του κόμματος, μια πρώτη συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τον αποκλεισμό των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής από το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» έγινε στον Πολιτικό Σχεδιασμό. Το άτυπο όργανο πήρε επίσης την απόφαση, με το πράσινο φως του Αλέξη Τσίπρα, τα ψηφοδέλτια να μην παρουσιαστούν στη δύση του 2022, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στις αρχές του 2023 που είναι η εκλογική χρονιά. Και πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται να γίνουν τα πρώτα «αποκαλυπτήρια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT