Μητσοτάκης: Κίνδυνος η αστάθεια για την επενδυτική βαθμίδα – Τα χειρότερα με τις τιμές τα έχουμε δει

Μητσοτάκης: Κίνδυνος η αστάθεια για την επενδυτική βαθμίδα – Τα χειρότερα με τις τιμές τα έχουμε δει

Τι είπε ο πρωθυπουργός για ακρίβεια, πληθωρισμό, επενδυτική βαθμίδα και κατώτατο μισθό

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την αγορά εργασίας στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση και προχώρησε σε μια εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. «Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην ενέργεια. Τα χειρότερα τα έχουμε δει ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η χώρα μας είχε 11 αναβαθμίσεις και έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την επίτευξή της, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023. «Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές -που δεν το θεωρώ πιθανό-, ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ είπε ότι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων το 2024. Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η αύξησή του θα γίνει από την 1η Απριλίου, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, αλλά θα γίνει γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος και πολλοί πολίτες εργάζονται στον τουριστικό τομέα.

Ερωτηθείς για τα ταμειακά αποθέματα, ανέφερε ότι σήμερα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως «δεν θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα περήφανος ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό το “μαξιλάρι”, που προήλθε από λυσσαλέα φορολόγηση και καταναγκαστικά από τους δανειστές». «Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα» τόνισε και σημείωσε ότι αυτά τα σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα»

Οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσαν την ακρίβεια, ένα ζήτημα που -όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος- απασχολεί σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών καυσίμων» σημείωσε.

Οπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει και θα πάρει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας γενικότερα, όπως η πρόσφατη μείωση των τιμών ρεύματος, το «καλάθι του νοικοκυριού», το Market Pass, αλλά και οι οριζόντιοι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά για την αισχροκέρδεια.

Για τις τιμές των τροφίμων, συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση και προχώρησε σε μια εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. «Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην ενέργεια. Τα χειρότερα τα έχουμε δει ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι» ανέφερε.

«Παράθυρο» για μόνιμη μείωση έμμεσων φόρων

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη μελλοντική μείωση των έμμεσων φόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει στόχο να μιλήσει σήμερα για τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, ωστόσο σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση των φόρων αυτών μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών επιλογών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος στην προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για προσωρινά προβλήματα, όπως η ακρίβεια των τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι χώρες που εφάρμοσαν τέτοια μέτρα στερήθηκαν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και τελικώς δεν έφτασε στον καταναλωτή η μείωση γιατί χάθηκε στην αλυσίδα της παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ότι δεν θεωρεί απίθανο να γίνει μείωση έμμεσων φόρων την επόμενη τετραετία. Αν γίνει αυτό, η μείωση αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αύξησή του θα γίνει από την 1η Απριλίου, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, αλλά θα γίνει γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος και ως γνωστόν πολλοί Ελληνες εργάζονται στον τουριστικό τομέα.

«Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε να είναι σταθερές και να πληρώνονται καλύτερους μισθούς και γι’ αυτό έχουμε θεσπίσει κίνητρα που αξιοποιούν κατά κόρον οι επιχειρήσεις» υποστήριξε.

Για την επίδοση της χώρας μας στην ανεργία των γυναικών και των νέων 18-25 ετών, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα ξεκινάει από υψηλότερη βάση, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (29,8% μείωση για τις γυναίκες και 17,5% στους νέους).

Σε ερώτηση για τις συντάξεις και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί φέτος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι νωρίς για μια τέτοια συζήτηση και κάλεσε τους πολίτες «να κάνουμε ένα βήμα πίσω» και να αναλογιστούν τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει.

Επενδυτική βαθμίδα και εκλογές

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» και του Σταύρου Παπαντωνίου για την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η χώρα μας είχε 11 αναβαθμίσεις και έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν την επίτευξή της, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023.

«Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές -που δεν το θεωρώ πιθανό, ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας πρακτικά σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, γεγονός που έχει σημασία εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει η ακρίβεια και μια μερίδα συμπολιτών μας που τα βγάζει δύσκολα πέρα» επισήμανε.

Ενέργεια και ανταγωνιστικότητα

Αναφερόμενος στην ενέργεια, είπε ότι ένα μεγάλο κομμάτι που παράγεται σήμερα από πετρέλαιο και αέριο, θα παράγεται μελλοντικά από πράσινη ενέργεια.

Ως προς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, αλλά υπάρχουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά χάθηκε μια δεκαετία διότι περάσαμε από μια πρωτοφανή κρίση.

Τόνισε επίσης ότι την τετραετία 2015-19 η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό κατά μέσο όρο 0,5% ενώ η Ευρώπη με 2%. «Το ένα τέταρτο της μέσης ανάπτυξης της Ε.Ε.» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τώρα καλύπτουμε αυτήν την απόκλιση.

Επεσήμανε, δε, ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης κρατάνε πίσω τη χώρα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με τη χώρα να είναι καλύτερη στο να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οπως συμπλήρωσε, όλα αυτά πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους και αναλυτές.

Συγκρίνοντας την εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός σε σύγκριση με το 2020, είπε ότι τότε υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ενώ σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της αμφιβολίας δεν υπάρχει πια. Οπως πρόσθεσε, υπάρχει μετρήσιμο έργο που φαίνεται.

39 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα – Από λυσσαλέα φορολόγηση το «μαξιλάρι» Τσίπρα

Ερωτηθείς για τα ταμειακά αποθέματα, ανέφερε ότι σήμερα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα περήφανος ο κ. Τσίπρας για αυτό το “μαξιλάρι” που προήλθε από λυσσαλέα φορολόγηση και καταναγκαστικά από τους δανειστές».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ενώ πρόσθεσε ότι όσο θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων, τόσο θα μειώνεται η φοροδιαφυγή.

Στήριξη νοικοκυριών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στήριξε την κοινωνία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο προσωρινής αύξησης του δημόσιου χρέους για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης σημείωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αποτελεσματικά, τονίζοντας πως «κάναμε το απολύτως σωστό» και συμπλήρωσε ότι η εξέλιξη στην οικονομία επιβεβαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που πιστοποιούν και οι αγορές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κανείς δεν μιλά σήμερα για πρόβλημα στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου είναι γνωστά και εντός του 2023 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το εάν υπάρχουν θετικά μηνύματα.

Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων το 2024 – Στις προθέσεις μας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως διευκρίνισε, όταν επιτυγχάνονται οι στόχοι είναι εφικτή η λήψη μέτρων.

Αναφερόμενος σε αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα οι επιχειρήσεις, προσφέροντας και άλλες παροχές.

Ως προς τον δημόσιο τομέα, είπε ότι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων το 2024.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας αναστροφής του brain drain. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής απάντησης προκειμένου να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σχετικά λιγότερα δάνεια σε σύγκριση με ευρωπαϊκές.

«Εάν κάποιος έχει τη μαγική φόρμουλα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ας μου την πει» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή